A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Енергодарської міської ради Запорізької області

Пульсоксиметр дозволяє зафіксувати момент, коли з-за ускладнень COVID-19 у хворого виникає киснева недостатність.

Дата: 07.10.2021 14:02
Кількість переглядів: 1450

Що таке пульсоксиметр?  Як користуватись пульсоксиметром?

Пульсоксиметр – це прилад, який використовується в медицині та в домашніх умовах для вимірювання:

  • рівня кисню в крові;
  • частоти пульсу.
Пульсоксиметр дозволяє визначити рівень кисню без забору та аналізу крові – тому він є зручним у домашніх умовах. 
Він може допомогти зафіксувати момент, коли з-за ускладнень COVID-19 у хворого виникає киснева недостатність.

 

 Як користуватись пульсоксиметром?

1️. Щоб виміряти сатурацію, пульсоксиметр потрібно розмістити на кінцевій фаланзі пальця. Зазвичай вибір випадає на вказівний палець, хоча це не є принциповим положенням.

2️. Вимірювати сатурацію бажано в положенні сидячи або лежачи. Рука не повинна бути в підвішеному стані. Покладіть руку рівно на стіл, чи ліжко, або покладіть руку собі на коліно, якщо вимірюєте сидячи.

3️. Перед вимірюванням бажано відпочити, тому що при фізичному навантаженні і в стані спокою сатурація може мати різні значення. У випадку з ковідом така різниця може бути вкрай великою.

Наприклад, з сатурацією 90% в спокої після декількох кроків кімнатою сатурація може знижуватися на 10-15% і більше, що може мати як діагностичне значення, так і бути причиною хибної оцінки важкості стану.

4️. Руки повинні бути теплими і чистими.

5️. Пульсоксиметр повинен добре сидіти на пальці, при цьому не здавлювати сильно тканини пальцю.

6️. Переконайтесь, що при вимірюванні рівня сатурації ви дивитесь на пульсоксиметр правильно, а не догори ногами, і не сприймаєте значення 99 за 66.

7️. Показник сатурації потрібно враховувати в перші 5 - 10 секунд, оскільки потім він може бути некоректним. Це пов’язано з тим, що вже через 10 - 20 секунд пульсоксиметр може нагрівати тканини або сдавлювати капіляри, в результаті чого показник сатурації починає знижуватися.

8️. Після натискання кнопки “ВКЛ” на пульсоксиметрі, через декілька секунд на екрані з' зявляються дві цифри. Зверніть увагу, що в більшості моделей верхня (або ліва) цифра відображає рівень сатурації, нижня (або права) - пульс. Це важливо, оскільки однію з поширених помилок є хибне сприйняття рівня пульсу за сатурацію і навпаки.

Зазвичай виробник дбає про те, аби під показником була відповідна позначка. На більшості моделей сатурація позначаються - “SpO2”, а пульс - “Ps” або “ЧСС”.

Іформація від МОЗ України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу