A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Енергодарської міської ради Запорізької області

Вакцини проти COVID-19 критично важливі для стримування пандемії у поєднанні з ефективним тестуванням та застережними заходами, що вже застосовуються.

Дата: 14.04.2021 13:43
Кількість переглядів: 589

Поки кілька перспективних вакцин-кандидатів досі перебувають на стадії розробки, деякі проходять стадію затвердження, і такі вакцини, як Pfizer/BioNTech, Moderna та Oxford-AstraZeneca уже схвалені для використання національними регуляторними органами окремих країн, гонка за безпечну та ефективну вакцину вступила у нову фазу.

 

Завідувач амбулаторії №2, лікар загальної практики - сімейної медицини Чураєва Валентина Вікторівна та завідувач амбулаторії №3, лікар загальної практики - сімейної медицини Манжос Тетяна Олексадрівна, відповідають на деякі найпоширеніші запитання щодо вакцин від COVID-19.

 

Як створюється вакцина проти COVID-19?

 

Вакцини діють, імітуючи збудника інфекції – віруси, бактерії або інші мікроорганізми, які можуть спричинити захворювання. Це «навчає» нашу імунну систему швидко та ефективно реагувати на збудник.

 

Як правило, через щеплення вводять ослаблену форму збудника інфекції, що дозволяє нашій імунній системі формувати пам’ять про неї. Таким чином, наша імунна система може швидко розпізнати та боротися з інфекцією, перш ніж вона захворіє. Саме так розробляються деякі сучасні кандидатні вакцини проти COVID-19.

 

При розробці інших потенційних вакцин використовуються нові підходи – мова йде про так звані РНК та ДНК вакцини. Замість того, щоб вводити антигени (речовини, які змушують нашу імунну систему виробляти антитіла), РНК та ДНК-вакцини дають нашому організму необхідний генетичний код, щоб наша імунна система сама виробляла антиген. Щоб отримати додаткову інформацію про розробку вакцини проти COVID-19, відвідайте веб-сайти Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та Коаліції з питань інновацій для готовності до епідемій (CEPI).

 

Чи буде вакцина від коронавірусу безпечною?

 

Кожна країна має регуляторні органи, які контролюють безпеку та ефективність вакцин перед їх широким використанням. В усьому світі ВООЗ координує низку незалежних технічних органів, які перевіряють безпеку вакцин до і навіть після їх запровадження. Вакцини, схвалені для використання ВООЗ, пройшли суворі тести та клінічні випробування, щоб показати, що вони безпечні та ефективні в боротьбі із захворюваннями. Незважаючи на те, що вакцини проти COVID-19 розробляються дуже швидко, вони зможуть отримати необхідні дозволи регуляторних органів лише якщо вони відповідають суворим стандартам безпеки та ефективності.

 

Для ЮНІСЕФ безпека сімей є найвищим пріоритетом. Це стосується і поставок вакцин, які є безпечними.

 

Що таке COVAX?

 

Ініціатива щодо прискорення доступу до засобів для боротьби з COVID-19 (ACT) – це глобальний механізм співробітництва з метою пришвидшення розробки, виробництва та забезпечення рівного доступу до тестів, лікування та вакцин проти COVID-19. Ініціатива COVAX, що є частиною цієї більшої ініціативи, має на меті пришвидшити розробку та виробництво вакцин проти COVID-19 та гарантувати справедливий та рівний доступ до вакцин для кожної країни у світі.

 

Роль ініціативи COVAX полягає у постійному спостереженні за розробкою вакцин проти COVID-19 для визначення найоптимальніших кандидатних вакцин. Ініціатива співпрацює з виробниками, щоб стимулювати їх розширити виробничі потужності ще до того, як вакцини отримають схвалення регуляторних органів.

 

Це робиться тому, що зазвичай виробники не готові робити значні інвестиції, необхідні для розширення виробничих потужностей вакцини, поки не отримають схвалення на вакцину. Але в контексті нинішньої пандемії це призведе до затримок та дефіциту вакцин, щойно вакцини будуть ліцензовані.

 

Хто матиме доступ до вакцини від коронавірусу?

 

Поточна мета – зробити 2 мільярди доз вакцини доступними за ініціативою COVAX до кінця 2021 року. Цього повинно бути достатньо для захисту медичних та соціальних працівників, а також тих, хто має найвищий ризик виникнення серйозних ускладнень або смерті, у більшості країн світу. Це буде величезним досягненням, але, ймовірно, протягом перших декількох років не буде вироблено достатньо доз вакцини для більш широкого використання. Це означає, що для захисту вас, вашої родини та вашої громади важливо продовжувати вживати інших запобіжних заходів, включаючи підтримку фізичної дистанції, регулярне миття рук та носіння масок.

 

Чи отримаєте ви вакцину проти COVID-19?

 

Згідно з програмою COVAX, початкові дози вакцин, що надсилаються до країн, призначені для медичних працівників, працівників соціальних служб та людей з високим ризиком важких ускладнень від інфікування COVID-19 – таких, як люди 65+ або ті, хто вже має певні захворювання. Навряд чи ці дози будуть вводити дітям. Ці групи населення були визначені пріоритетними, щоб допомогти зменшити захворюваність на COVID-19 та захистити системи охорони здоров’я, які обслуговують усіх. Настанови та інформація про доступність може бути оновлені, коли ми дізнаємось більше, тому рекомендуємо отримувати новини з перевірених джерел, такі як ВООЗ, а також від міністерства охорони здоров’я вашої країни.

 

Як я можу захистити свою сім’ю, поки вакцина проти COVID-19 не буде готова?

 

Ось декілька запобіжних заходів, які ви та ваша родина можете вжити, щоб уникнути інфікування:

  • Часто мийте руки з милом і водою або протирайте їх розчином на спиртовій основі;
  • Дотримуйтесь фізичної дистанції у 2 метри з іншими людьми;
  • Якомога раніше звертайтеся за медичною допомогою, якщо у вас або дитини підвищена температуру, кашель, утруднення дихання або інші симптоми COVID-19;
  • Уникайте людних місць, закритих приміщень з поганою вентиляцією та намагайтеся дотримуватися фізичної дистанції з іншими людьми в громадських місцях;
  • Носіть маски, коли перебуваєте в громадських місцях, де вірус може передаватися між людьми і де дотримуватися фізичної дистанції неможливо;
  • Добре провітрюйте всі приміщення.

В КНП «МЦПМСД» триває другий етап вакцинації проти COVID-19, станом на 14 квітня 2021 року від COVID-19 щеплено 380 осіб.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу