A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Енергодарської міської ради Запорізької області

ЧАС ОБИРАТИ ЗДОРОВ’Я У ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗДОРОВ’Я

Дата: 07.04.2021 10:26
Кількість переглядів: 612

Завжди час обирати здоров’я як пріоритетний напрям. Саме про це у Всесвітній день здоров’я, який відзначається щороку 7 квітня і цьогоріч знову припадає на пандемію COVID-19, варто пам’ятати як ніколи.

Поширення вірусу SARS-CoV-2, карантинні обмеження, оголошення пандемії, обмежений доступ до медичних послуг, створення вакцини та власне вакцинація — реалії, у яких доводиться жити уже другий рік поспіль. Фізичне та психічне здоров’я актуалізується та стає пріоритетним.

Здоров’я як таке є станом фізичного, психічного та соціального добробуту, відповідно до визначення ВООЗБути здоровим не означає лише «не бути хворим», це важливо усвідомлювати. Здоров’я — комплексна річ, яка потребує так само комплексного підходу.

Взаємозв’язок фізичного та психічного здоров’я

Фізичне та психічне здоров’я дуже тісно пов’язані між собою. Проблеми із фізичним здоров’ям можуть підвищити ризик розвитку психічного розладу або появи ментальних проблем, а наявність психічного розладу у свою чергу — негативно вплинути на перебіг інших захворювань. 

Наприклад, людина з депресивним розладом з більшою ймовірністю буде мати серцево-судинні захворювання, ожиріння або дистрофію, проблеми із травленням, зі сном, когнітивні порушення тощо. Зокрема і через те, що вона не слідкуватиме за рекомендаціями лікування втричі частіше, аніж пацієнт без депресії. І водночас, наприклад, якщо людина має діабет, то ймовірність мати депресію у неї вдвічі або й утричі вища, ніж у тих, хто діабету не має. 

Пережитий стрес та негативні емоції напряму впливають на фізичне самопочуття через викид гормонів — кортизолу та адреналіну. Надмірне вироблення цих гормонів призводить у свою чергу до підвищеного рівня глюкози в крові, збільшення маси тіла, проблем із травленням та пригніченням імунної системи, а також до появи серцево-судинних захворювань.

Але заняття спортом, правильне харчування, медитація тощо, окрім фактичної користі для фізичного здоров’я, призводять і до вироблення інших гормонів — дофаміну, серотоніну, ендорфіну тощо. Це дозволяє організму збалансувати позитивний та негативний вплив зовнішніх чинників, стресу, емоцій та гормонів на себе. А також це розвиває стресостійкість і дозволяє емоційно розвантажитися.

Звісно, кожен випадок індивідуальний, проте важливо розуміти, що наш організм складний та багатогранний. У той же час, він подає сигнали, коли відчуває, що щось йде не так — необхідно вміти їх зчитувати та реагувати на них вчасно. А ще краще — займатися профілактикою захворювань.

Здоров’я — пріоритет

Не варто відвідувати лікаря лише тоді, коли симптоми стають явними і захворювання приносить дискомфорт та біль. Регулярні профілактичні візити до лікаря, вакцинація та щоденні ритуали здоров’я покликані попередити це. 

До профілактики захворювань також належать:

  • Правильне харчування — це збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини у харчових і біоактивних речовинах. Тарілка здорового харчування — це не тільки гарне самопочуття, міцна нервова система і нормалізація ваги, але й любов, повага до себе та прагнення до здорового й тривалого життя.
  • Здоровий сон триває 7-9 годин на день. Варто лягати спати і просинатися в один і той же час. Якщо регулярно недосипати, збільшується ризик появи хронічних захворювань — діабету, серцево-судинних недуггіпертонії, а також ожиріння, порушень імунної системипсихічного здоров’я тощо.
  • Регулярна фізична активність принаймні 30 хвилин на день дозволить почуватися краще, а також значно покращити показники здоров’я. Обирайте той вид фізичної активності, який буде для вас комфортний. 
  • Обмежте вживання алкоголю та тютюну, щоб знизити ризик виникнення пов’язаних захворювань. Причин чому варто відмовитися від алкоголю та тютюну безліч, але рішення завжди залишається за вами. І рішення покинути ці звички — правильне рішення.
  • Турбота про емоційний та психічний стан. Важливо турбуватися про власне психічне здоров’я так само, як і про фізичне. Ментальні проблеми або психічні розлади не є менш важливими, аніж фізичні захворювання. Про те, як покращити своє психічне здоров’я, читайте за посиланням.
  • Вакцинація — це простий, безпечний та дієвий спосіб захисту людей від інфекційних захворювань, до того моменту, як вони почнуть із ними контактувати. Вакцинацію в Україні проводять згідно з Національним календарем щеплень

Під час пандемії COVID-19 особливо важливо вакцинуватися, аби зупинити поширення вірусу SARS-CoV-2, захистити своє здоров’я, життя та здоров’я людей з групи ризику, а також мати змогу повернутися до того життя, до якого ми звикли.

Цьогоріч Всесвітня організація охорони здоров’я присвячує Всесвітній день здоров’я темі побудови більш справедливого та більш здорового світу. Йдеться про рівний доступ до ліків та медичних послуг, котрий ускладнився після початку пандемії COVID-19. Про це детальніше читайте на сайті ВООЗ за посиланням.

Не забувайте ставити здоров’я у пріоритет — ваш організм віддячить вам у майбутньому. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу