A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Енергодарської міської ради Запорізької області

Великий піст. Як не зашкодити здоров’ю

Дата: 17.03.2021 14:43
Кількість переглядів: 221

Відмова від процесованого м’яса (ковбас, сардельок і копченостей) – перевага для здоров’я. Такі продукти збільшують ризик деяких видів раку, гіпертензії та порушення обміну жирів. При цьому шматочок сала чи печеного м’яса птиці не шкодять здоров’ю.

Що варто їсти в піст

Якщо щодня споживати багато різноманітної рослинної їжі, ви отримуватимете вітаміни, мікроелементи, клітковину, і, як наслідок, матимете здорові кишківник, судини, мозок, шкіру та зміцнений імунітет.

Бобові – це джерело повноцінного білка, незамінних амінокислот. Вони містять вітаміни групи В, мікроелементи калій, фосфор, залізо, цинк і марганець. Сочевиця, горох, нут, квасоля та боби - це повільні вуглеводи, які не підвищують рівень цукру в крові стрімко. Бобові містять клітковину, отже, сприяють здоров'ю кишківника і правильному рівню холестерину.

Гриби містять багато амінокислоти глутатіону, клітковину бета-глюкан, мікроелемент селен, жир холін, вітамін D, антиоксидант ерготионеїн.

Морська риба та каші – корисна та поживна їжа, яку можна та треба споживати під час посту. Але не варто зловживати і харчуватися самими лише вуглеводами, особливо білими хлібом, білим рисом і макаронами без нічого – такий раціон призводить до нестачі вітаміну В1, появі закрепів і набору ваги. Їжте горіхи, льон, гарбузове та соняшникове насіння, морську капусту, це забезпечить організм омега-3 поліненасичених жирних кислот. Поєднуйте горіхи і моркву чи курагу. Не зловживайте печивом, яке містить маргарин, адже це – небезпечні транс-жири. Також зменшуйте кількість смаженої пісної їжі на соняшниковій олії. Їжте квашену капусту, вона містить кальцій, пробіотичні лактобактерії.

Від яких продуктів варто відмовлятись з обережністю

А ось майже повна відмова від масла, олій та жирів в складі тваринних продуктів (лецитин яєць, риб’ячий жир) може бути небезпечною. В них є вітаміни А, Е і Д, холестерин та поліненасичені жирні кислоти. Ці вітаміни необхідні для роботи імунної системи, хорошого зору, обміну кальцію. Поліненасичені жирні кислоти потрібні імунній системі і мозку. Відсутність холестерину в раціоні збільшує ризик депресії та порушення утворення статевих гормонів. Але низькожирові дієти можуть бути корисними для людей із ожирінням та порушеннями жирового обміну. В яйцях є практично всі вітаміни, повноцінний білок та корисні жири: наприклад, холін та лецитин, потрібні для роботи нервової системи та печінки. Замінити яйця можна соєвими продуктами, гарбузовим та соняшниковим насінням, кукурудзою та шпинатом.

Варто відзначити, що заборон Великого посту в харчуванні не рекомендується дотримуватися з усією строгістю вагітним жінкам, дітям, людям похилого віку та особам, які страждають хронічними захворюваннями.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу