A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Енергодарської міської ради Запорізької області

Авітаміноз. Профілактика весняного авітамінозу.

Дата: 03.03.2021 15:52
Кількість переглядів: 733

Авітаміноз  — це захворювання, спричинене відсутністю в організмі необхідних вітамінів . Як правило, даний недуг вражає людей з настанням тепла . Оскільки, після напруженої боротьби  з вірусами та інфекціями організм виснажений та потребує достатню кількість вітамінів, щоб адаптуватись до нового режиму .

Здебільшого авітаміноз є наслідком :

  •  нераціонального харчування;
  •  зниження фізичних навантажень;
  •  дефіциту свіжого повітря та сонця;
  •  патологій, які порушують засвоєння певних вітамінів.

Також, ознаки весняного авітамінозу залежать від того, чого саме бракує в організмі . Адже, навіть нестача одного вітаміну може спричинити вельми неприємні наслідки . Найчастіше, в зимовий період , в організмі людини спостерігається недостатність вітамінів A,D і С.

До перших ознак даного недугу відносяться :

  • частий головний біль;
  • швидка втома;
  • млявість;
  • погана концентрація уваги (неуважність);
  • нудота;
  • сонливість;
  • часті застуди;
  • м’язова слабкість;
  • зниження імунного бар’єру;
  • підвищена дратівливість;
  • зниження тонусу;
  • погіршення стану шкіри (вона стає: сухою, блідою, млявою та схильною до подразнення);
  • погіршення стану волосся (воно виглядає млявим, сухим, січеться і випадає);
  • в куточках губ з’являються тріщини;
  • ясна кровоточать.

А от байдужість до симптом авітамінозу може призвести до :

  • збільшення частоти різних захворювань ;
  • прискорення процесу старіння організму ;
  • порушень обмінних процесів;
  • порушень серцевої діяльності;
  • проблем з шлунково-кишковим трактом;
  • порушень діяльності центральної нервової системи.

Профілактика весняного авітамінозу включає простий і всім відомий спосіб, до якого, на жаль, не завжди ставляться серйозно — збалансоване харчування . Як правило, взимку вживання овочів та фруктів зведено до мінімуму. Не лише через високий цінник в зимовий період, а й через величезну кількість пестицидів у них.

Для того, щоб подолати авітаміноз потрібно вживати продукти, які є джерелом потрібних вітамінів. Отже :

нестачу вітаміну А в організмі компенсує морква , вершкове масло, квасоля, буряк, гарбуз і теляча печінка.

при низкому рівні вітаміну С, потрібно звернути увагу на цитрусові фрукти , капусту , яблука , ківі і шипшину.

коли в організмі не вистачає вітаміну D, віддайте перевагу сиру , жирній рибі та грибам.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу