Авітаміноз. Профілактика весняного авітамінозу.
Авітаміноз — це захворювання, спричинене відсутністю в організмі необхідних вітамінів . Як правило, даний недуг вражає людей з настанням тепла . Оскільки, після напруженої боротьби з вірусами та інфекціями організм виснажений та потребує достатню кількість вітамінів, щоб адаптуватись до нового режиму .
Здебільшого авітаміноз є наслідком :
- нераціонального харчування;
- зниження фізичних навантажень;
- дефіциту свіжого повітря та сонця;
- патологій, які порушують засвоєння певних вітамінів.
Також, ознаки весняного авітамінозу залежать від того, чого саме бракує в організмі . Адже, навіть нестача одного вітаміну може спричинити вельми неприємні наслідки . Найчастіше, в зимовий період , в організмі людини спостерігається недостатність вітамінів A,D і С.
До перших ознак даного недугу відносяться :
- частий головний біль;
- швидка втома;
- млявість;
- погана концентрація уваги (неуважність);
- нудота;
- сонливість;
- часті застуди;
- м’язова слабкість;
- зниження імунного бар’єру;
- підвищена дратівливість;
- зниження тонусу;
- погіршення стану шкіри (вона стає: сухою, блідою, млявою та схильною до подразнення);
- погіршення стану волосся (воно виглядає млявим, сухим, січеться і випадає);
- в куточках губ з’являються тріщини;
- ясна кровоточать.
А от байдужість до симптом авітамінозу може призвести до :
- збільшення частоти різних захворювань ;
- прискорення процесу старіння організму ;
- порушень обмінних процесів;
- порушень серцевої діяльності;
- проблем з шлунково-кишковим трактом;
- порушень діяльності центральної нервової системи.
Профілактика весняного авітамінозу включає простий і всім відомий спосіб, до якого, на жаль, не завжди ставляться серйозно — збалансоване харчування . Як правило, взимку вживання овочів та фруктів зведено до мінімуму. Не лише через високий цінник в зимовий період, а й через величезну кількість пестицидів у них.
Для того, щоб подолати авітаміноз потрібно вживати продукти, які є джерелом потрібних вітамінів. Отже :
нестачу вітаміну А в організмі компенсує морква , вершкове масло, квасоля, буряк, гарбуз і теляча печінка.
при низкому рівні вітаміну С, потрібно звернути увагу на цитрусові фрукти , капусту , яблука , ківі і шипшину.
коли в організмі не вистачає вітаміну D, віддайте перевагу сиру , жирній рибі та грибам.