A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Енергодарської міської ради Запорізької області

Люди , які перехворіли на COVID-19 , ще протягом довгого часу можуть погано почуватись.

Дата: 05.01.2021 13:17
Кількість переглядів: 678

Можуть відчувати:

  • сильну втому ;
  • неможливість сконцентруватися ;
  • фізичну слабкість ;
  • відсутність апетиту ;
  • підвищену температуру (до +37,3°С );
  • головний біль ;
  • біль у суглобах .

При цьому не обов’язково мати тяжкий перебіг хвороби . Деякі з цих наслідків можуть спіткати й коли інфекція проходила не надто тяжко .

То невже короновірус і далі сидить в організмі? Та як правильно відновитись після хвороби ?

Людина , яка перехворіла на COVID-19, дуже вразлива до інших інфекцій, таких як:

  • грип;
  • рентеровірус;
  • респіраторні віруси.

Адже сильна атака на імунітет вже відбулась . Тому лікарі наполягають, що пацієнтам, які перехворіли на коронавірус , потрібен додатковий час , щоб почати працювати повноцінно.

Спершу скоригуйте свій раціон харчування , адже 99% вітамінів ми отримуємо з їжею . Їжте сезонні овочі та фрукти . З м'яса надавайте перевагу білому- курці , кролику. Біле м'ясо менш калорійне і забезпечить організм необхідною кількістю білка та цинку. Не забувайте їсти печінку (джерело вітамінів групи В) і рибу (омега-3 поліненасичених жирних кислот), а також горіхи .

Обов`язково, попередьте свого роботодавця , що у наступні кілька тижнів ви слабші , аніж зазвичай, тому зменшите коло своїх обов`язків. І головне- не докоряйте за цю слабкість самому собі , адже це один з ключових чинників у відновлені, котрий допоможе швидше повернутись до нормально життя .

Також, якщо до того, як заразитися коронавірусом, ви займалися спортом , повертайтеся до активних занять не раніше ніж через 2 тижні після того, як зникнуть всі симптоми, але не починайте із кардіонавантажень . Займіться йогою , пілатесом або ж плаванням.

Якщо ж коронавірус дав ускладнення на легені (плеврит) чи серце (міокардит), важливо, щоб ви перебували під наглядом лікаря і не відновлювали різко заняття спортом. При міокардиті відновлення може тривати від 3 до 6 місяців.

Якщо ж Ви перенесли складну форму короновірусу , то на відновлення після реанімації може знадобитися 6 – 12 місяців. Звісно, ця тривалість може бути коротшою - це залежить від віку, контролю за хворобами та підтримки близьких .

Пам’ятайте , що навіть після складної хвороби можна відновитися і повернутися до нормального життя. Варто бути уважними до себе та до людини , яка відновлюється після хвороби , і краще не чекати критичних ситуацій, а постійно бути на зв’язку зі своїм лікарем та час від часу обговорюват питання, які турбують.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу