A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Енергодарської міської ради Запорізької області

Що потрібно робити та їсти, щоб кров не була густою?

Дата: 24.12.2020 11:53
Кількість переглядів: 42974

Більш в’язка або згущена кров сприяє виникненню тромбів та погіршує кровотік.

Причинами густої крові можуть бути захворювання, але найчастіше цьому сприяють нездорові звички.

Для того, щоб поліпшити кровотік (реологію крові) та зменшити ризик утворення тромбів, важливо дотримуватися основних правил здорового способу життя:

  • 1. Насамперед, потрібно пити достатньо рідини. Скільки це достатньо? Залежить це від того, чим ви харчуєтесь. Головне - звертати увагу на спрагу, голод, який може бути хибним і насправді викликаним спрагою. Тому порада для усіх – якщо захочете їсти, спочатку випийте півсклянки або склянку води. Якщо голод не зник, тоді він справжній і настав час поїсти. Важливо пити переважно питну воду, вона універсальний та найкорисніший напій для здорової людини. Також не забуваймо про декілька чашок зеленого або трав’яного чаю. Обирайте напої, які не містять багато калорій.
  • 2. Відповідно до Тарілки здорового харчування, споживання достатньої кількості овочів та фруктів поліпшує якість кровотоку. З’їдайте не менше 300 г овочів на добу. Найкраще додавати їх до кожного прийому їжі (цілий овоч чи кілька ложок салату до страви). Бажано, щоб вони становили приблизно від чверті до третини вашого раціону. Це не стосується картоплі, адже вона крохмалиста, містить мало клітковини і багато калорій. Їжте капусту, огірки, листя салати, цибулю, гарбуз, моркву, перець, помідор, редьку та інші овочі. Також вживайте не менше 300 г фруктів і ягід на день.
  • 3. Уникайте частого споживання харчових продуктів та страв із значним вмістом солі (рекомендовано до 5 г/добу), цукру (не більше 25-50 г/день) та особливо, надмірним вмістом жиру (рекомендовано до 10% від добової калорійності споживання). Додавання цих інгредієнтів значно посилює смак їжі. Водночас, тривале споживання солодкої, солоної та жирної їжі може згущувати кров та призводити до розвитку небезпечних захворювань серця і судин, діабету та раку. Основним джерелом солі, цукру та жиру, включаючи транс жирні кислоти, є харчові продукти, що пройшли технологічну обробку – смаження, запікання тощо. Уникайте вживання сосисок, ковбас, м’ясних консервів, інших готових та глибокоперероблених м’ясних продуктів.
  • 4. Не починайте вживати алкоголь або обмежте його споживання. Чим менше людина споживає алкогольних напоїв, тим краще для її здоров’я та тим менший ризик утворення тромбів.
  • 5. Щодня займайтеся руховими вправами та фізичною активністю середньої інтенсивності не менше 20-30 хв/день. Ходьба, пробіжки – універсальні види активності, які поліпшують реологію крові. При малорухомому способі життя вірогідність утворення тромбів набагато зростає!
  • 6. Киньте курити! Цей фактор ризику в декілька разів підвищує шанси отримати інсульт, у порівнянні з людьми, які не курять.
  • 7. Контролюйте свій рівень глюкози та рівень ліпідів крові, особливо рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ХС ЛПНЩ). Необхідно підтримувати рівень загального холестерину нижче 4,5 ммоль/л та ХС ЛПНЩ нижче 2,5 ммоль/л. А в деяких людей після перенесеного інсульту протягом останніх 2 років необхідно мати рівень ХС ЛПНЩ ≤1,8 ммоль/л. Дізнайтеся у свого лікаря коли і як Вам краще робити аналізи на ці важливі показники.
  • 8. Здоровий, повноцінний сон. Для здорових людей необхідно дотримуватися тривалості сну 7-8 год. Додатковим оздоровчим бонусом буде денна дрімота упродовж 15-30 хв. Якщо у вас є симптоми обструктивного апное сну (порушення сну, яке змушує вас неодноразово під час сну переставати дихати протягом коротких періодів), то вам необхідне лікування. Під час сну знижується кров’яний тиск, поліпшується кровоток, тонус судин знижується, що зменшує ризик розвитку інфаркту та інсульту.

Ці прості правила допоможуть вам не загустити кров та сприяють запобіганню різноманітним захворюванням.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу