A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Енергодарської міської ради Запорізької області

СВЯТКУВАННЯ БЕЗ ПЕРЕЇДАННЯ

Дата: 18.12.2019 16:07
Кількість переглядів: 312

     Новорічні свята здебільшого супроводжуються приготуванням великої кількості страв, що не завжди корисні для здоров’я. І навіть якщо ви готуєте лише корисні страви, розмаїття їжі стимулює нас до переїдання.

     Щоб уникнути переїдання за святковим столом, рекомендуємо скористатись принципом Тарілки здорового харчування, що розроблена за участі фахівців Центру громадського здоров’я України.

     За принципом Тарілки, овочі та фрукти повинні становити 1/2 тарілки. Картопля, через високий вміст крохмалю, не повинна заповнювати половину обсягу Тарілки здорового харчування.

     Віддавайте перевагу цільнозерновим продуктам. Вони мають ноповнювати 1/6 тарілки. Це цільні та неочищені зернові: ячмінь, пшениця, вівсянка, гречка, неочищений рис, а також страви, виготовлені з них. Ще 1/4 тарілки повинні наповнити білкові продукти. Риба, курка, квасоля, горіхи – це здорові та різноманітні джерела білка. Їх можна додати в салат і вони добре поєднуються з овочами. 

     Для приготування і заправлення страв обирайте в помірній кількості рослинні олії: оливкову, рапсову, кукурудзяну, соняшникову, арахісову тощо. Уникайте частково гідрогенізованих олій, які містять шкідливі трансжири. Пам'ятайте, що менший відсоток жирності не завжди означає користь.

     Відмовтесь від промислово виготовлених соусів: кетчупів, майонезів тощо. Замініть їх лимонним соком, рослинною олією, сметаною чи йогуртом. Намагайтесь споживати менше ковбас та інших промислово виготовлених м’ясних виробів, що містять багато солі та інших додатків. 

     Протягом частування пийте більше води та намагайтесь відмовитися від солодких напоїв. Щодо алкоголю, то його безпечної дози не буває. Якщо під час свят ви все ж хочете його скуштувати, то віддавайте перевагу невеликій кількості натурального червоного вина. Воно містять флавоноїди, що корисні для судин.

 

СПОЖИВАННЯ ЦУКРУ НЕ МАЄ ПЕРЕВИЩУВАТИ 50 Г ПРОТЯГОМ ДОБИ

     Зимові свята — непогане виправдання для безлімітного споживання солодощів. Та додаткові порції цукру однаково негативно впливають на наш організм як у будні, так і під час свят. І саме у святковий період їх кількість значно зростає.

     Чи бувають солодощі корисними? Так, якщо вони без цукру. Його надмірне споживання може збільшити ризик появи раку, сприяє порушенню регуляції циклу «інсулін — глюкоза» і ожирінню. У свою чергу, підвищення ваги збільшує ризик розвитку діабету і серцево-судинних захворювань.

     Згідно із рекомендацією ВООЗ, споживання цукру не має перевищувати 50 г протягом доби. Йдеться не лише про солодощі й випічку. Наприклад, у 1 столовій ложці кетчупу міститься близько 4 г (1 чайна ложка) цукру. Одна банка підсолодженого цукром газованого напою містить до 40 г (близько 10 чайних ложок) цукру.

     ВООЗ рекомендує зменшити споживання цукру до 10% від сумарного добового споживання енергії, з подальшим зниженням до 5%.

      Що ж до корисних солодощів, то це свіжі фрукти і сухофрукти, приготовані без додавання цукру. Їхні переваги ще й у тому, що вони містять корисні мікроелементи й вітаміни. А от мед, який часто пропагують як корисний продукт, містить багато глюкози та фруктози. Тому його кількість слід ураховувати під час розрахунку спожитого цукру протягом дня.

     Харчування – один з ключових факторів попередження низки хронічних захворювань. В той же час, це і фактор ризику, бо завжди залишається свідомим вибором кожної окремої людини.

     Перша в історії України тарілка здорового харчування стала основою для національної інформаційної платформи «ПроЗдорове», покликаної наблизити кожного українця до здорового та збалансованого раціону.

     «Раціональне харчування є визначальною умовою формування здоров’я та високої працездатності й активності протягом усього життя. Але, на жаль, статистика свідчить, що українці нехтують принципами здорового харчування, що суттєво знижує якість життя і, врешті, несе загрозу їх здоров’ю. Сьогодні близько половини населення країни мають надлишкову вагу або ожиріння. Проект «ПроЗдорове» покликаний подолати старі стереотипи і довести, що здорове харчування може бути смачним, доступним і корисним», – підкреслив заступник гендиректора з нагляду за неінфекційними хворобами Центру громадського здоров’я МОЗ України Владислав Збанацький.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу