A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Енергодарської міської ради Запорізької області

Вірусні діареї

Дата: 18.12.2019 09:36
Кількість переглядів: 1907

    За даними ВООЗ у світі щорічно реєструється від 68,4 млн. до 275 млн. діарейних захворювань. Найчастішими збудниками гострих кишкових інфекцій у дітей є віруси:

          - Рота віруси;

          - кишкові аденовіруси (тип 40 та 41);

          - астровіруси;

          - вірус Норфолк;

          - корона віруси;

          - реовіруси;

          - каліцивіруси;

      За данними санепідстанції в м. Енергодар за 9 місяців 2019 року зафіксовано 79 випадків захворювання на гостру кишкову інфекцію та 3 випадки сальмонельозу у дітей та 67 випадків гострої кишкової інфекції та 5 випадків сальмонельозу серед дорослого населення.

   Вірусні діареї характеризується симптомами інтоксикації, ураженням шлунково-кишкового тракту (ШКТ) у вигляді гастроентериту, ентериту, рідше гастриту, ентероколіту та в ряді випадків також перебігає з ураженням дихальних шляхів. Терапія ГКІ у дітей має 4 складових: дієтотерапія,регідратаційна терапія, антибактерійна терапія ( за потребою і лише за призначенням лікаря) та симптоматична терапія (ентеросорбенти, пробіотики).

    Джерела і шляхи зараження: джерелом інфекції є хвора людина. Вірус передається через немиті руки, фрукти-овочі, продукти харчування, воду, дотики до поверхонь – все, з чим стикалася хвора людина, якщо при цьому не дотримувалися правила особистої гігієни.

 

 Симптоми вірусної інфекції

    Діти і дорослі хворіють по-різному. Чим менша дитина, тим більш вираженими можуть бути симптоми:

  • багаторазовий водянистий стілець;

  • багаторазова блювота, сильна нудота;

  • біль в животі;

  • метеоризм;

  • слабкість, інтоксикація;

  • втрата апетиту;

  • підвищення температури тіла;

  • ознаки зневоднення: сухий язик і слизові оболонки, зменшення кількості сечі і темніший колір сечі, суха в'яла шкіра, загальна млявість, сонливість дитини, важкоконтрольована лихоманка.

     Саме від ступеня зневоднення і залежить, чи знадобиться дитині госпіталізація. На жаль, кишкова інфекція часто змушує батьків хворої дитини звертатися за допомогою до стаціонару.

   Діагноз встановлюється просто за характерними симптомами, особливо якщо в родині відомо про декількох хворих. Також застосовується експрес-тест на ротавірус у випорожненнях.

 

Допомога при вірусних діареях

    Специфічних препаратів проти самого вірусу неіснує. Найважливіше – відновлювати втрати рідини. І не тільки рідини, а ще солей і глюкози. Тому питво для дитини має бути солодким (солодкий компот, солодкий чай, узвар). Підійдуть і препарати для компенсації зневоднення: "Хумана-електроліт", "Біо-гая ОРС", "Регідрон", але вони менш солодкі. Якщо дитина буде відмовлятися від них навідріз, то віддайте перевагу тому напою, який подобається самому малюкові.

     Як зрозуміти, що можна впоратися вдома:

  •   дитина досить активна, охоче п'є;

  •   лихоманка можлива, але температура тіла легко збивається;

  •   звичайний колір і об'єм сечі;

  •   язик і видимі слизові оболонки вологі.

   

     Коли потрібно їхати в лікарню:

  •   не проходить блювота;

  •   не збивається температура;

  •   не виходить дитину напувати;

  •   дитина млява, загальмована;

  •   знизилася кількість сечі і або сеча стала темною;

  •   домішки крові в калі.

 

Тривалість і особливості годування

     Скільки триває захворювання? Лихоманка, діарея і блювота можуть тривати 3-5 днів, з поступовою нормалізацією загального стану дитини. У дорослих іноді весь період захворювання може бути зведений до декількох епізодів рідкого випорожнення і невеликого нездужання. Небезпека в тому, що не надавши значення своїми симптомами, є ризик заразити вірусною діареєю дітей. Вкрай важливо дотримуватись особистої гігієни і мити руки після кожного відвідування туалету.

     Як годувати дитину під час хвороби? До нормалізації стану бажано не давати дитині молочні продукти, овочі та фрукти, багаті клітковиною, жирну їжу, ковбасні вироби. Не наполягайте на годівлі, якщо дитина не хоче їсти.

     Дитина на грудному вигодовуванні: прикладайте до грудей якомога частіше. Раніше практикувалося відлучення від грудей дитини з діареєю - нібито через те, що в тонкому кишечнику при вірусному запаленні тимчасово знижується вироблення ферменту лактози, внаслідок чого може розвиватися тимчасова лактозная непереносимість і посилення діареї через це. З сучасних позицій, годування грудьми має продовжуватися. Грудне молоко не має пошкоджуючого ефекту для кишівника дитини і навіть містить речовини, що допомагають слизовій оболонці шлунково-кишкового тракту відновлюватися після перенесеної інфекції.

  Якщо ж дитина на штучному або змішаному вигодовуванні, обговоріть зі своїм лікарем можливість заміни суміші на безлактозну.

 

    Профілактика вірусних діарей: мити руки перед їжею, механічна та термічна обробка їжі. Якщо немає можливості вимити руки, використовуйте рідкий антисептик для рук (в тому числі, і для дітей). Вологі серветки роблять руки злегка чистішими, але цього точно недостатньо, і миття під проточною водою не замінює. Вже краще антисептик.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу