A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Енергодарської міської ради Запорізької області

Антибіотикорезистентність

Дата: 18.12.2019 08:51
Кількість переглядів: 257

Всесвітній тиждень правильного використання антибіоників.

    У листопаді кожного року, починаючи з 2016, проводиться Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків, метою якої є підвищення обізнаності громадськості в усьому світі про проблему стійкості до протимікробних препаратів. Стійкість до антибіотиків є сьогодні однією з найбільш серйозних загроз для здоров'я людства, продовольчої безпеки і розвитку.

  • Стійкість до антибіотиків може торкнутися будь-якої людини, в будь-якому віці і в будь-якій країні.

  • Стійкість до антибіотиків ? природне явище, однак неправильне використання антибіотиків людьми і їх неправильне введення тваринам прискорює цей процес.

  • Все більше інфекційних захворювань ? наприклад пневмонію, туберкульоз, гонорею і сальмонельоз ? стає важче лікувати через зниження ефективності антибіотиків.    

  • Наслідком стійкості до антибіотиків є більш тривалі госпіталізації, зростання медичних витрат і смертності.

 

5 випадків, коли ми даремно лікуємось антибіотиками

1. ГРИП, ЗАСТУДА ТА ІНШІ ВІРУСНІ ЗАХВОРЮІВАННЯ

    Антибіотики пригнічують ріст бактерій або вбивають їх. Вони не впливають на віруси. Грип – це вірусне захворювання. Внаслідок ускладнень грипу може виникнути бактерільна інфекція. Лише в таких випадках лікар призначає антибіотики.

 

 2. БРОНХІТ, СИНУСИТ, ІНФЕКЦІЯ ВУХА

    Хоч бронхіт, синусит та інфекція вуха і виникають внаслідок, як вірусних, так і бактеріальних інфекцій, не поспішайте лікувати їх антибіотиками. Навіть, якщо їх спричиняють бактерії, лікар призначає антибіотики лише у дійсно важких випадках, коли впевнений, що причина захворювання – бактерії.

 

 3. ЗАПАЛЕННЯ ОЧЕЙ

    Як часто, маючи почервоніння та запалення очей, ви йдете в аптеку, а там вам пропонують краплі, які містять антибіотики? Проте не знаючи напевно, чим викликане запалення ви не тільки витрачаєте зайві кошти, купуючи непотрібні ліки, а й ризикуєте власним здоров’ям. Не займайтесь самолікуванням. Використовуйте препарати з антибіотиками лише за призначенням лікаря, коли відомо, яка саме інфекція викликала захворювання.

 

4. ПОРІЗИ

    Не використовуйте антибактеріальні мазі «для запобігання інфекції» при незначних порізах, бо лише 3% ран інфікуються. Тому медпрацівник призначить антибіотики лише у визначених випадках поверхневих ран (при діабеті, ранах на ногах, пошкоджень більше 5 см, або забруднених).

 

5. ПРОФІЛАКТИКА ЗАХВОРЮВАННЯ

    Не приймайте антибіотики «для профілактики» захворювання. Антибіотики – це ліки, призначити які може виключно лікар відповідно до характеру інфекції.

    Надмірне необґрунтоване безконтрольне використання антибіотиків призводить до виникнення резистентності (стійкості) бактерій до них. У відповідь на ліки бактерії змінюються, стають не чутливими до цих препаратів. Це збільшує медичні витрати, тривалість госпіталізації та підвищує рівень смертності.

   Призначення антибіотиків має відбуватися виключно лікарем. Приділяте увагу профілактиці захворювань та будьте відповідальними.

 

ПРОФІЛАКТИКА АНТИБІОТИКОРЕЗИСТЕНТНОСТІ: ЩО МОЖЕ ЗРОБИТИ КОЖЕН

Стійкість до антибіотиків може попередити кожен із нас. Ось прості правила:

  • Не займайтесь самолікуванням

Приймайте лише ті антибіотики, які призначив лікар.

  • Не переривайте лікування

Завжди завершуйте курс антибіотиків, навіть якщо вам стало краще.

  • Не продовжуйте курс лікування без відома лікаря

Ніколи не використовуйте антибіотики, які залишилися після курсу прийому

  • Не консультуйте друзів, родичів, знайомих та не призначайте їм лікування

Ніколи не діліться антибіотиками з іншими.

  • Попереджуйте інфекції

    Запобігайте зараженню відповідно до «п’яти найважливіших принципів безпечного харчування», регулярно мийте руки, уникайте тісного контакту з хворими, практикуйте більш безпечний секс і своєчасно робіть щеплення.

Відповідально приймайте антибіотики. Дбайте про власне здоров'я!

 

5 найважливіших принципів безпечного харчування

    Фахівці Всесвітньої організації охорони здоров'я розробили принципи безпечного харчування, які дозволять уникнути ризиків підхопити кишкову інфекцію.

1.Дотримуйтесь чистоти.

    Мийте руки перед їжею, перш ніж узяти продукти харчування, а також в ході приготування страв, після відвідування туалету. Дезинфікуйте і мийте поверхні, задіяні в приготуванні їжі.

2. Відокремлюйте сире від готового

    Тримайте в холодильнику сирі: птицю, м'ясо, морепродукти - окремо від інших продуктів. Розташовуйте ці продукти на полиці нижче готового до вживання - для того, щоб запобігти перехресне забруднення. Зберігайте продукти в ємкостях з кришками і ретельно мийте посуд.

3. Проводьте повноцінну теплову обробку

    Це стосується, в особливості, приготування птиці, м'яса, морепродуктів, яєць. Доводьте страви з тушкованих продуктів і супи до кипіння. Переконуйтеся, що сік від птиці і м'яса чистий, не рожевий. Старанно розігрівайте готову їжу. Не забувайте про те, що тепловий вплив в мікрохвильовій печі може бути нерівномірним.

4. Температурний режим

    Зберігайте продукти в холодильнику при правильній температурі - в п'ять градусів. Не залишайте їх при кімнатній температурі більше двох годин. Заморожені продукти не розморожуйте при кімнатній температурі. Готуйте страви краще в невеликих кількостях.

5. Вода - чиста, продукти - безпечні

    Використовуйте безпечні продукти і чисту воду. Мийте фрукти та овочі перед вживанням, обрізайте пошкоджені місця. Звертайте увагу на термін придатності продуктів харчування і правила зберігання.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу