A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Енергодарської міської ради Запорізької області

Вакцинація від Covid-19 у пацієнтів з онкологічними захворюванням

Дата: 17.09.2021 15:37
Кількість переглядів: 203

Онкологічні пацієнти повинні бути вакциновані, незалежно від того:

а) чи знаходяться вони в активній стадії онкологічного захворювання,

б) який вид терапії вони отримують,

в) чи знаходяться вони під наглядом після лікування,

г) чи є вони в стійкому стані ремісії.

Проте, різними національними і міжнародними організаціями були запропоновані деякі конкретні рекомендації щодо термінів і умов вакцинації від Covid-19 у онкологічних пацієнтів (зверніться до лікаря за більш детальною інформацією про терміни і умови вакцинації).

1.Якщо ви перебуваєте в активній фазі онкологічного захворювання або у вас діагностована гематологічна злоякісна пухлина, яка потребує хіміотерапії, або з моменту закінчення лікування і настання ремісії не минуло 5 років, ви перебуваєте в зоні підвищеного ризику і ускладнень після Covid-19, і вам, швидше за все , буде надано пріоритет для вакцинації проти вірусу Covid-19 (запитайте у фахівців у вашій країні про вашої конкретної групи ризику та існуючих пріоритетах).

2.Вакцинація показана незалежно від конкретного виду лікування раку (радіотерапія, імунотерапія, хіміотерапія або інше специфічне біологічне лікування), а також від того, чи була Вам зроблена трансплантація стовбурових клітин. Очікування вакцинації не є приводом для відстрочки або затримки Вашого лікування.

- Вакцинацію рекомендується проводити до початку хіміотерапії, якщо це можливо. Якщо Ви вже проходили хіміотерапію, рекомендується зробити щеплення, коли лейкоцити знаходяться в межах норми.

- Якщо Ви проходите цитотоксичну хіміотерапію або імунотерапію, деякі органи влади рекомендують зробити вакцинацію через 15 днів після лікування і за 7 днів до наступної терапії, якщо мова йде про три щотижневих режимах. В якості альтернативи рекомендується робити вакцинацію між циклами хіміотерапії і поза надірним періоду (період низьких показників крові, зазвичай 7-14 днів після лікування, але це може варіюватися в залежності від специфіки лікування). Зазвичай рекомендується уникати лікування, в період, коли очікуються побічні ефекти від вакцинації.

- Пацієнтам, які ось-ось завершать цитотоксическую терапію, рекомендується дати першу дозу вакцини після завершення терапії і закінчення надірним періоду, або в будь-який момент протягом циклу лікування, або під час відвідування лікаря перед хіміотерапією. У будь-якому випадку, рішення приймається після обговорення, з Вашим лікарем або групою лікарів по Вашому оптимального варіанту.

- У разі планованої операції рекомендується зробити щеплення як мінімум за 1 тиждень до операції. Вакцинація може бути зроблена в будь-який час після операції, за умови, що показники лейкоцитів знаходяться в межах норми. За додатковою консультацією звертайтеся, будь ласка, до свого лікаря.

Якщо у Вас була:

а) алогенна трансплантація стовбурових клітин при відсутності реакції ТПХ (трансплантат проти господаря)

б) терапія B-клітинного виснаження, Ви можете отримати вакцину через кілька місяців, при цьому існує різна політика і пропозиції медичних організацій та асоціацій (Європейське Співтовариство медичної Онкології, HCS, BSMO, DGHO, Американське Товариство медичної Онкології, ASH, Рада Великобританії по хіміотерапії).

Запитайте свого лікаря-онколога, що найкраще підходить для Вас

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу