A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Енергодарської міської ради Запорізької області

ЧОМУ ВАРТО ВІДМОВИТИСЬ ВІД АЛКОГОЛЮ

Дата: 15.03.2021 15:03
Кількість переглядів: 237

«Рекомендованої» дози алкоголю не існує. Тим не менш, багато хто з нас продовжує вживати алкоголь із безлічі причин — культурних, соціальних або просто тому, що це приносить задоволення. Незалежно від того, випивка у вашому житті є святковим ритуалом або служить для зняття стресу, ви можете випити таку кількість алкоголю, ризик якої для здоров’я переважає потенційну користь.

Результати дослідження щодо поширеності основних факторів ризику неінфекційних захворювань STEPS в Україні показали, що:

  • Дві третини чоловіків і майже половина жінок вживали алкоголь протягом останніх 30 днів.
  • Кожна п’ята (19,7%) людина вживала шість і більше доз алкоголю за епізод вживання, а це понаднормово.
  • Симптоми, пов’язані з алкогольною залежністю, були помітні серед людей, які вживали алкоголь протягом останніх 12 місяців, і зустрічалися в три-чотири рази частіше серед чоловіків, ніж серед жінок.
  • Кожен восьмий (12,7%) повідомив, що не міг припинити пити після початку вживання, а кожен десятий (10,8%) — що наступного дня не зміг виконати те, що зазвичай від них очікували. Аби полегшити похмілля кожен восьмий (13,2%) випивав уранці.
  • Незареєстрований алкоголь, у тому числі вироблений у домашніх умовах, вживали часто — 17,3% від загального споживання алкоголю.

Міжнародний медичний журнал The Lancet опублікував дослідження, яке показує, що будь-який рівень вживання алкоголю, незалежно від кількості, веде до втрати здоров’я. Є пряма залежність розвитку небезпечних захворювань від доз алкоголю. До прикладу, що більше спиртного ви вживаєте, то вищим стає ризик раку.

Кому вживати алкогольні напої взагалі не можна:

  • Людям, молодшим 18-ти років (нелегальний вік для купівлі алкоголю в Україні).
  • Тим, хто планує вагітність, це стосується і чоловіків, і жінок, вагітним або мамам, які годують грудьми, докладніше тут.
  • Водіям або людям, що беруть участь у заходах, що вимагають концентрації, координації та пильності.
  • Людям, які приймають лікарські засоби, що взаємодіють з алкоголем. Їхнє поєднання викликає істотні побічні ефекти. Тому обов’язково читайте інструкцію до ліків та дотримуйтеся її.
  • Людям, які мають певні захворювання (психічні чи фізичні: виразка шлунку, захворювання печінки, серця).
  • Людям, які позбулися алкогольної залежності або не в змозі контролювати кількість випитого.

Існує концепція стандартної дози алкоголю: у різних країнах цей показник варіюється від 8 до 14 грамів чистого спирту в перерахунку. Для України це близько 10 грам спирту. Визначено, що така кількість спирту містить приблизно 40 мл міцного напою (горілка, віскі, коньяк), 150 мл вина (12%) або 350 мл пива (5%).

Доза є умовно безпечною, оскільки на чутливість до алкоголю впливають загальний стан здоров’я, вік, вага, генетика, прийом ліків і навіть стать. Річ у тім, що в жіночому організмі міститься менше рідини, ніж у чоловічому, і тому концентрація в ньому алкоголю — а значить і ступінь його токсичності — буде вищим. До того ж, організм жінки виробляє менше ферментів, які розщеплюють алкоголь, і тому для виведення алкоголю з організму потрібно більше часу.

За даними Національного інституту з питань зловживання алкоголем США для чоловіків споживання алкоголю з низьким ризиком вважається вживання чотирьох або менше стандартних доз у будь-який день і менше 14 доз протягом тижня. Іншими словами, якщо ви чоловік, який випиває лише чотири стандартних дози на день, але п’єте п’ять днів протягом тижня, ви вживаєте 20 доз на тиждень — що перевищує рекомендований рівень споживання з низьким рівнем ризику.

Споживання алкоголю з низьким ризиком для жінок — це три або менше стандартних дози на день і не більше 7 доз на тиждень. Тобто, якщо ви жінка, яка випиває лише дві стандартні дози на день, але п’ять днів протягом тижня, вийде 10 доз — що більше рекомендованої кількості для споживання з низьким ризиком.

Варто наголосити, що в цих підрахунках йдеться про «низький ризик», а не «безпечний», бо не існує безпечного рівня вживання алкоголю!

5 рекомендацій, які допоможуть знизити рівень вживання алкоголю або взагалі відмовитися від нього:

1. Зробіть перерву від вживання алкоголю. Утримайтеся від вживання алкоголю на тиждень або місяць та прослідкуйте, як ви себе почуваєте фізично й емоційно. Перерва може стати хорошим способом почати менше пити. Якщо таку перерву зробити важко, то для початку слід вибрати два/три дні на тиждень, у які не слід вживати алкоголь.

2. Уникайте «тригерів». Проаналізуйте, що викликає у вас бажання пити. Якщо певні люди або місця спонукають вас до випивки, намагайтеся їх уникати або практикуйте способи ввічливої відмови.

3. Звільніть своє житло від алкогольних напоїв. Тримайте в оселі менше алкоголю або взагалі його не купуйте. Доведено, що чим більше алкоголю ми купуємо, тим більша ймовірність, що ми вип’ємо його раніше, ніж мали намір.

4. Боріться зі стресом здорово. Зловживання алкоголем часто є помилковою спробою впоратися зі стресом. Знайдіть здоровіші способи, наприклад, прогулянки на свіжому повітрі, спорт, медитація, або інші техніки розслаблення.

5. Вживайте безалкогольні або слабоалкогольні напої. Напої з низьким вмістом алкоголю та без нього — хороша альтернатива. Вони мають однаковий або подібний смак, але менш небезпечні. До того ж асортимент такої продукції дуже різноманітний.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу