A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Енергодарської міської ради Запорізької області

Як відновитися і повернути форму після COVID-19.

Дата: 15.12.2020 13:08
Кількість переглядів: 856

Чому після COVID-19 слід зайнятися відновленням

Вірус підступно вражає та змінює роботу багатьох систем організму, тож слід бути уважним як щодо рівня навантаженнь, стресу та звичок, аби не нашкодити здоров'ю ще більше.

Повертатися до фізичної активності після коронавірусу слід обережно і поступово. З огляду на величезний спектр проявів симптомів у людей з COVID-19, універсальних рекомендацій повернення до фізактивності поки не існує.

З одного боку, в період одужання після COVID-19 важливо мінімізувати час, проведений зовсім без руху і принаймні невеликих навантажень, а з іншого – не перевантажити організм.

Важливо повертатися до фізнавантажень ще й тому, що загальний стан організму може значно погіршитися через цілий "букет" розладів, які супроводжують гіподинамію.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) пояснює, що фізнавантаження потрібні як для повноцінної роботи імунної системи, так і підтримки тонусу опорно-рухової, серцево-судинної, дихальної, ендокринної та інших систем організму. ВООЗ радить людям 18-65 років приділяти щонайменше 150 хв на тиждень фізактивностям помірної інтенсивності (хода, вигулювання собаки, повільна їзда на велосипеді) або 75 хв високої інтенсивності (біг, ігрові види спорту тощо) чи комбінацію обох.

Утім, коли ми одужуємо після хвороби, маємо враховувати свій загальний стан, поради сімейного лікаря, а також керуватися принципами здорового глузду.

Коли починати повертати себе у форму після COVID-19

Незважаючи на величезну кількість хворих COVID-19 у світі, наразі кількість досліджень щодо відновлення занять спортом та вправ після коронавірусної інфекції невелика.

Ці рекомендації стосуються шести основних категорій пацієнтів.

Людям з порушеннями у серцево-судинній системі внаслідок COVID-19 рекомендовано починати з вправ низької інтенсивності, а також більше рухатися загалом, що зменшить ризик утворення тромбів.

Тим, хто мав серйозні проблеми із дихальною системою (пневмонія, наприклад) радять уникати навантажень принаймні тиждень після того, як симптоми зникнуть, поступово повертаючись до фізактивності, контролюючи інтенсивність та глибину свого дихання.

Пацієнтам, у яких були проблеми із серцем, рекомендують не поспішати повертатися до фізнавантажень принаймні 2-3 тижні після припинення симптомів, найкраще при цьому, щоб рівень навантажень контролював кардіолог.

Тим, хто мав ускладнення, наприклад, міокардит, слід бути ще більш пильними і утриматися від значної фізичної активності протягом 3-6 місяців.

Людям, які мали шлунково-кишкові розлади внаслідок COVID-19 (блювота, нудота, діарея, втрата апетиту) при поступовому поверненні до вправ радять споживати достатню кількість рідини та уважно ставитися до свого раціону.

Пацієнтам, які мали порушення, пов’язані з опорно-руховим апаратом (біль у суглобах та м’язах), слід поступово повертатися до фізичних вправ, перш ніж виконувати такі ж навантаження, які були до COVID-19.

У кого не було особливих симптомів під час COVID-19, рекомендують повернутися до фізичної активності, знизивши її на початку до 50% від звичайної інтенсивності.

До якої б з категорій не належав пацієнт, важливо, щоб перш ніж починати навантаження, він порадився зі своїм сімейним лікарем.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу