A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Енергодарської міської ради Запорізької області

28 вересня – Всесвітній День боротьби зі сказом

Дата: 28.09.2020 14:24
Кількість переглядів: 482

Цей день покликаний підвищувати інформованість населення про наслідки сказу у людини і тварин, про те, наскільки складно попередити захворювання серед людей, не проводячи належні профілактичні заходи серед тварин.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, сказ належить до першої п’ятірки найнебезпечніших зооантропонозів (захворювань, які передаються від тварин до людей), завдає значних економічних збитків і реєструється на всіх континентах світу. Через несвоєчасне лікування щорічно на планеті від цієї хвороби гинуть близько 55 тис. людей.

Що ж таке сказ і чим небезпечна ця недуга?

Сказ або водобоязнь – особливо небезпечне, гостре, заразне, надзвичайно тяжке і невиліковне інфекційне захворювання, з ознаками поліенцефаломієліту, паралічами, яке неминуче закінчується смертю. Хворіють на нього люди і всі теплокровні тварини як свійські, так і дикі. Особливо небезпечні лисиці. Зараження людини на сказ відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок.

На жаль, за зовнішніми ознаками визначити, чи небезпечна тварина для людини, неможливо. Ознаками сказу у тварин можуть бути: сильне слиновиділення, водо- і світлобоязнь, спроби кусати себе, параліч кінцівок, апатія, надмірна агресія або, навпаки, лагідність. Іноді симптоми можуть бути стерті або слабко виражені.

Особливо небезпечним є те, що вірус може знаходитися в слині тварини за кілька днів до появи перших симптомів. Тобто, тварина може поводитися цілком природно, але бути зараженою. Небезпека може приховуватися в будь-якій тварині, навіть у вашому домашньому улюбленці. Тому до лікаря потрібно йти відразу після укусу будь-якою твариною.

Вживання в їжу м’яса або інших тканин тварин, інфікованих сказом, не є джерелом інфекції для людей.

Інкубаційний період сказу триває зазвичай 1-3 місяці, але може варіюватися від менш як 1 тижня до більш одного року. Початковими симптомами сказу є висока температура тіла і в багатьох випадках біль або незвичайні, незрозумілі відчуття: поколювання, пощипування або печіння (парестезія) у місці рани.

У міру поширення вірусу по центральній нервовій системі розвивається прогресивне, смертельне запалення головного і спинного мозку.

Можливий подальший розвиток двох форм хвороби.

  • У людей з буйним сказом з’являються ознаки гіперактивності, порушення поведінки. Через кілька днів настає смерть.
  • Друга форма сказу перебігає менш драматично і зазвичай довше, ніж буйна форма. М’язи поступово паралізуються, починаючи з місця укусу або подряпини. Повільно розвивається кома і, в кінцевому результаті, настає смерть.

Що робити з місцем укусу?

Якнайшвидше ретельно промити рану, подряпини, садна, заслинені місця струменем води з милом, обробити краї рани 70° спиртом або 5 % настоянкою йоду та накласти стерильну пов’язку. Ці заходи значно знижують ризик розвитку сказу. Негайно звернутися за медичною допомогою до травматологічного пункту (кабінету), а в разі його відсутності – до хірургічного кабінету або хірургічного відділення лікувально-профілактичного закладу. При підозрі на зараження сказом потрібна негайна імунізація: дія вакцини проявляється через 2-3 тижні.

Пам’ятайте! Не існує ефективних методів лікування сказу після розвитку симптомів, проте захворювання можна попередити, якщо вчасно почати екстрену профілактику сказу. Для цього після укусу хворої тварини використовується антирабічна вакцина і антирабічний імуноглобулін. Дотримання всіх правил екстреної профілактики сказу допомагає значно знизити ризик розвитку цього захворювання.

Попередити захворювання на сказ можливо при дотриманні наступних правил:

  • щорічно здійснювати щеплення проти сказу домашнім тваринам;
  • уникати скупчень бездомних собак і контактів з дикими тваринами;
  • за найменшої підозри на захворювання серед тварин – повідомляти органи ветеринарної медицини та санітарно-епідеміологічної служби.
  • при укусі тваринами промити рану водою з милом, обробити краї рани спиртовим розчином йоду, накласти стерильну пов’язку і негайно звернутися до травмпункту.

Тільки вчасно і кваліфіковано проведена первинна хірургічна обробка ран та вакцинація проти сказу можуть вберегти потерпілих людей від смертельних наслідків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу