A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Енергодарської міської ради Запорізької області

1-7 серпня Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування

Дата: 30.07.2020 13:08
Кількість переглядів: 508

Завідуюча амбулаторії №1 КНП МЦПМСД  А.С. Садова пояснює, чому важливе грудне вигодовування, які його переваги.

Також Альона Сергіївна підготувала презентацію в Школу здоров'я  «12 принципів грудного вигодовування»

 

Грудне вигодовування – найкраще харчування для малюка!

З 1 серпня по 7 серпня 2020 року проводиться Всеукраїнський тиждень підтримки грудного вигодовування.

Материнство –це неперевершене відчуття.  Це любов, ніжність, тепло до своєї дитини,  це постійна турбота і хвилювання за неї, це радість і щастя постійного спілкування з нею. Грудне вигодовування подарує кожній мамі усі ці відчуття.

Грудне молоко – це ідеальна їжа дитини, адже воно стерильне, тепле, легко перетравлюється, засвоюється, це їжа, яку дитина може отримати в достатній кількості в будь який час дня і ночі.

Переваги грудного вигодовування для дитини :

  1. Грудне молоко матері є унікальним натуральним продуктом харчування для новонароджених. Воно містить усі поживні речовини, що необхідні для розвитку та росту дитини протягом перших місяців життя,  є найбезпечнішим джерелом поживних речовин, вітамінів та енергії, оскільки не містить жодних додаткових, шкідливих чи забруднюючих речовин.
  2. Грудне молоко повністю покриває потреби дитини в поживних речовинах протягом перших 6 місяців життя. 
  3. Грудне вигодовування сприяє сенсорному та пізнавальному розвитку немовляти, а також закладає основу для подальшого інтелектуального розвитку.
  4. Грудне молоко регулює ріст і розвиток малюка завдяки комплексу біологічно активних речовин (гормонів, ферментів,  факторів росту тощо).
  5. Грудне молоко , завдяки своїм складовим частинам,  а саме антитілам –імуноглобуліном,  лімфоцитам, макрофагам , створює надійний захист, від різноманітних інфекційних захворювань. Діти, яких вигодовують грудним молоком, набагато рідше страждають на кишкові інфекції та захворювання дихальних шляхів, знижується ризик алергічних реакцій і захворювань. Грудне молоко захищає від некротичного ентероколіту новонароджених, менінгіту, інфекцій сечовивідної системи, ожиріння, цукрового діабету, автоімунних захворювань.
  6. Годування грудьми – це тісний контакт матері з малюком, іі постійна присутність, яка допомагає  дитині розвиватися як фізично так і емоційно. Діти яких вигодовують грудьми менш плачуть, а матері ліпше розуміють їхні потреби. Тісний емоційний контакт дитини з матір`ю створює основу для правильної поведінки дитини в сім`ї.

Переваги грудного вигодовування для матері :

  1. Окситоцин , який виділяється під час годування, сприяє скороченню матки  та поверненню її до звичайних розмірів, зупинці кровотечі після пологів , що знижує ризик післяпологових ускладнень ( кровотеч, післяпологових інфекцій).
  2. Грудне вигодовування є ефективною профілактикою  мастопатії та знижує ризик злоякісних новотворів молочних залоз, матки та яєчників у майбутньому. У старших жінок, які годували грудьми ,  нижчий ризик серцево-судинних захворювань, цукрового діабету, остеопорозу, ревматоїдного артриту,  у них пізніше настає менопауза.
  3. Грудне вигодовування знижує ризик розвитку післяродової депресії.
  4. Грудне вигодовування – це найнадійніший, найбезпечніший та найдоступніший спосіб годування немовляти. Грудне молоко безкоштовне, а це дає можливість заощаджувати суттєві кошти, які витрачають на придбання харчування для малюка.
  5. Грудне вигодовування сприяє здоров`ю жінки, здоров`ю дитини. психоемоційній єдності в сім`ї.

 

Як правильно харчуватися матері – годувальниці?

Харчування матері ,яка  кормить груддю, важливий аспект розвитку дитини, адже все, що мати їсть споживає і малюк.

Щоб забезпечити ритмічне надходження енергії до організму, потрібно їсти часто і невеликими порціями. Питний режим повинен бути активним, але не надмірним, матерям-годувальницям — до 2 літрів рідини на добу з урахуванням усіх її видів — молока, води, чаю, соків, супу. Для приготування їжі слід використовувати обережну кулінарну обробку страв — відварювання або тушкування, але не смаження. Необхідно також обмежити прийом солі. Страви можна готувати зовсім без неї і лише під час їжі додавати її - не більше 6-8 г. на добу. Не рекомендується вагітним жінкам та матерям-годувальницям пити натуральну каву, категорично забороняється вживати спиртні напої та палити.

Харчування повинно бути не лише достатньо калорійним, але й збалансованим. Головним джерелом повноцінних білків та незамінних амінокислот є продукти тваринного походження: м’ясо, субпродукти, птиця, молоко, сир, кисломолочні продукти, яйця, риба, бобові; вітаміну Е — олія. Свіжі фрукти, ягоди, овочі є безцінним джерелом вітамінів,  важливих для нормального розвитку та здоров’я дитини. Якщо вітамінне забезпечення за рахунок основного раціону недостатнє, то за рекомендацією лікаря необхідно використовувати полівітамінні препарати.

 

Як правильно прикладати дитину до грудей?

Контакт «шкіра до шкіри», який відбувається при викладанні щойно народженого малюка на живіт матері, раннє прикладання дитини до грудей забезпечує продовження біологічного зв’язку матері та дитини, швидшу адаптацію дитини до умов навколишнього середовища за допомогою заселення шкірних покривів, слизових оболонок, шлунково-кишкового тракту дитини мікрофлорою матері. Обійнявши немовля руками, мати частково повертає його до попередніх умов існування. Материнське тепло, серцебиття, звичний ритм дихання заспокоюють дитину і викликають почуття захищеності. При шкірному контакті протягом перших хвилин після народження виникає психоемоційний зв’язок між мамою та дитиною, зароджуються теплі люблячі відносини.                         

Правильне положення дитини біля грудей  дозволяє матері уникнути багатьох проблем і ускладнень з грудьми. Дитина усім корпусом повернута до матері та притиснута до неї. Обличчя малюка знаходиться близько до грудей. Підборіддя дитини торкається до грудей. Над верхньою губою видно більшу ділянку ареоли, ніж під нижньою. Потрібно тримати дитину так, щоб її ясна захоплювали ареолу, тому що є можливість того, що ваші соски почнуть боліти, якщо дитина буде просто жувати сосок, замість того щоб захопити ареолу повністю. Ви можете годувати дитину, тримаючи її на руках, або ж ви можете лягти на бік, поклавши дитину обличчям до вас. Коли дитина отримає достатньо молока, вона сама відпустить сосок, але зазвичай потрібно тримати дитину на кожному боці близько півгодини.

У завершені хочеться зазначити, що вигодовувати дитину грудьми - це пристижне життєве завдання, а успіх цього дає змогу жінці утвердитися як матір та як особистість. Це один із тих моментів, коли проявляють себе сенс і вартість життя.

Щастя Вам та Вашій дитині !


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу