A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Енергодарської міської ради Запорізької області

ЯК УКРІПИТИ СУДИНИ?

Дата: 15.07.2020 16:45
Кількість переглядів: 47488

Ослаблення виснаження судин призводить до порушення кровообігу і обміну речовин виникненню безлічі захворювань. Тому дуже важливо дбати про судинах ще в молодому віці щоб запобігти неприємностям в майбутньому. І перш за все слід зайнятися зміцненням судин – підвищенням їх тонусу. 

фактори, призводять до ослаблення судин

Одна з основних причин ослаблення судин – стреси і нервові розлади. Це відбувається тому що через збої нервової системи судини отримують неправильні команди і в них не надходять активні речовини які регулюють судинний тонус. 
« Ворогами» судин є алкоголь і нікотин прийом яких надає на них надмірні навантаження викликає руйнування їх стінок. 
Важливу роль відіграє і раціон харчування. Вживання жирної солоної і гострої їжі призводить до відкладення холестерину в судинах утворення так званих холестеринових бляшок. 
Малоактивний спосіб життя який притаманний сьогодні багатьом людям також справляє негативний вплив на судини. При відсутності фізичної активності відбувається застій крові і надмірне розслаблення судин. 

Ознаки«поганих» судин: 

– швидка втомлюваність; 
– часті запаморочення, слабкість; 
– метео-чуттєвість; 
– поява «мушок» перед очима; 
– нестабільний артеріальний тиск; 
– поганий сон; 
– приступи серцебиття; 
– оніміння, поколювання кінцівок; 
– холодні руки і ноги; 
– задишка навіть при малих навантаженнях и т.д. 

Зміцнення судин 

Оздоровлення судин потребує комплексного підходу. Для деяких людей це означатиме повну зміну способу життя але результат вартий цього – відновити судини можливо лише докладаючи до цього певних зусиль. 

Спорт 

Перш за все слід включити в розпорядок дня яким завантаженим він не був фізичні вправи. Ранкові пробіжки заняття йогою танцями плаванням – все це буде відмінним тренуванням для судин. Навантаження повинні бути помірними не можна допускати перевтоми і перенапруження. 

Раціон харчування 

Щоденний раціон повинен включати велику кількість фруктів і овочів. До мінімуму слід звести вживання жирних і смажених страв що містять кофеїн напоїв. Важливо не переїдати їсти невеликими порціями 4 -5 разів на день. Також необхідно дотримуватися питний режим – вживати не менше 15 літра рідини на добу. 

Для підвищення тонусу судин корисно регулярно вживати такі продукти: 

Ягоди і фрукти містять рутин, він унікальний своєю протизапальною дією, стабілізує проникність судин, покращує їх еластичність. Підійдуть чорноплідна горобина, шипшина, вишня, чорна смородина, суниця, агрус, айва, гранат, яблука, сливи, груші, персики.

Горіхи – джерело вітаміну Е, який зміцнює імунітет і підвищує захисні сили організму.

Овочі – морква, картопля, червоний солодкий перець, щавель – цінні джерела бета каротину, вітамінів групи В, РР, К, Е, С, а також магнію, калію, заліза, клітковини.

М’ясо курки – дієтичний продукт з невеликим вмістом калорій, але багатим набором вітамінів і мінералів. Білок м’яса курки є будівельним матеріалом, він бере участь у створенні нових тканин і судин, покращує їх функції.

Хочете мати гнучкі еластичні судини? Включіть в раціон курячі яйця, в яких міститься ударна доза вітамінів А, В, Е, D, групи В, кальцій, калій, фосфор, магній, натрій, хлор, залізо, цинк. А лецитин в його складі допоможе розчинити бляшки на стінках кровоносних судин.

Бобові зміцнюють стінки капілярів та вен, так як містять речовини, що сприяють виведенню холестерину. Квасоля багата на вітамін PP, а в горосі багато вітаміну E.

Часник – джерело аллицина, який попереджає розвиток атеросклерозу і знижує ризик утворення тромбів, знижує артеріальний тиск.

Зелений чай – це прекрасний антиоксидант, що запобігає ламкісті судин.

Морська капуста має високий вміст йоду, який підвищує захисні властивості судин, покращує обмін речовин, значно знижує ризик тромбоутворення.

Авокадо – цінне джерело поліненасичених кислот омега-3. Цей фрукт знижує рівень холестерину в крові і перешкоджає виникненню холестеринових бляшок, які згодом можуть ускладнювати вільний потік крові.

Порадуйте себе темним шоколадом. Це поліпшить діяльність мозку і активує розумову діяльність, зміцнить властивості пам’яті. Темний шоколад сприяє виробленню серотоніну, гормону радості, який підвищує рівень кисню в крові.

Пам’ятайте, що корекція ваги, відмова від куріння, фізичні вправи, споживання достатньої кількості води – друга важлива складова в досягненні мети. Бажаю здоров’я вашим судинам!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу