A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Енергодарської міської ради Запорізької області

ГІПЕРТОНІЯ: Знай свій артеріальний тиск

Дата: 04.06.2020 14:01
Кількість переглядів: 2373

Чому це важливо?

Артеріальна гіпертензія, або гіпертонія, – це підвищення артеріального тиску, стан, наслідки якого є найчастішою причиною передчасної смерті.

Підвищений артеріальний тиск без належного лікування може призвести до інфаркту, інсульту, ниркової чи серцевої недостатності, погіршення зору та інших ускладнень.

До 40% хворих на артеріальну гіпертензію навіть не підозрюють у себе недугу, бо часто ця хвороба протікає безсимптомно.

Щоб виявити артеріальну гіпертензію, необхідно знати її ознаки, регулярно вимірювати тиск та спостерігати за власним станом.

Симптоми артеріальної гіпертензії:

  • Підвищений тиск (верхня межа - 140 мм.рт.ст., нижня – 90 мм.рт.ст.);
  • Головний біль (найчастіше в потиличні чи тім’яній частині);
  • Періодичний шум у вухах, потемніння в очах та запаморочення;
  • Біль в ділянці серця;
  • Підвищене серцебиття (понад 90 разів на хвилину в спокійному стані);
  • Відчуття задухи.

До груп ризику потрапляють перш за все люди з обмеженим фізичним навантаженням, курці та люди із зайвою вагою.

Як же запобігти гіпертонії? Головне у профілактиці артеріальної гіпертензії:

  • Підтримуйте нормальну масу тіла

Розрахувати масу тіла можна за простою формулою: ІМТ = МАСА в кг/ зріст в квадраті в метрах.

Наприклад, розрахунок для людини масою 80 кг і з ростом 180 см матиме вигляд: ІМТ = 80/ 1.8×1.8=24,7. ІМТ у дорослих людей свідчить про наступне: < 18,5 – про наявність у людини недостатньої ваги, 18,5-24,9 – еквівалент нормальної маси тіла, 25-29,9 – вказує на наявність зайвої ваги, ≥ 30 – є ознакою ожиріння.

  • Відмовтесь від куріння

На першій хвилині після викурювання цигарки артеріальний тиск підвищується. Мозковий інсульт та ішемічна хвороба серця у осіб, які палять, виникає в 2-3 рази частіше, ніж у тих, хто не палить.

  • Обмежуйте кількість спожитого алкоголю

За даними ВООЗ, безпечної дози алкоголю не існує. Тому будь-яке вживання алкоголю становить небезпеку: чим більша кількість спожитого алкоголю, тим більше підвищується тиск.

  • Регулярно займайтеся фізичними вправами

Середнім фізичним навантаженням вважається регулярна фізична активність, що триває не менше 30-40 хвилин 3-4 рази на тиждень. В осіб, які ведуть малорухомий спосіб життя, ризик виникнення артеріальної гіпертензії на 20-50% вищий, ніж у фізично активних людей.

  • Обмежуйте споживання солі

Добова норма споживання солі для дорослої людини – не більше 5 грамів (трохи менше чайної ложки). Зверніть увагу, що «прихована сіль», що міститься в маринадах, копчених продуктах, ковбасах, соусах та навіть у звичайному хлібі, може перевищувати цю норму і також має бути врахована.

  • Уникайте стресів

Зберігайте спокій, не переживайте. Чудовою профілактикою впливу стресів на організм є легкий біг, плавання, йога. Практикуйте медитацію і техніки, спрямовані на розвантаження нервової системи.

  • Вживайте продукти, багаті на калій

Дієта з високим вмістом калію може допомогти знизити артеріальний тиск: калій допоможе вивести зайву воду з організму і розширити судини. Продукти, багаті на калій: крупи (особливо гречана, вівсяна, пшоняна), бобові (соя, квасоля, горох), фрукти (абрикоси, виноград, персики, кавуни, чорна смородина, плоди шипшини, у т.ч. сушені курага, родзинки, чорнослив, фініки), овочі (кабачки, буряк, морква, баклажани, картопля), зелень (цибуля, петрушка, кріп, салат тощо).

Замислитись про профілактику гіпертонічної хвороби необхідно в молодому віці, особливо, якщо хто-небудь із близьких родичів хворів на серцево-судинні захворювання.

Відмовтесь від паління, надмірного вживання алкоголю, уникайте стресових ситуацій, підтримуйте нормальну масу тіла та регулярно займайтесь спортом на свіжому повітрі – саме ці прості і корисні звички стануть запорукою міцного здоров’я та довголіття!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу