A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Енергодарської міської ради Запорізької області

Всесвітній день здоров'я травної системи або Всесвітній день здорового травлення

Дата: 29.05.2020 13:09
Кількість переглядів: 594

29 травня відзначається Всесвітній день здорового травлення (World Digestive Health Day), заснований в день прийняття Статуту Всесвітньої організації гастроентерологів (World Gastroenterology Organisation, WGO) в 1958 році.

Це свято має привернути увагу громадськості до кількості проблем порушення травлення, що невплинно зростають, та до пошуку ефективних шляхів боротьби з ними.

Система травлення має життєво важливе значення в підтримці здорового і активного способу життя. Шлунково-кишковий тракт містить 80% імунної системи. Кожен день разом з їжею в систему травлення потрапляє кілька мільярдів бактерій, тому так важливо стежити за тим, щоб ця система працювала без збоїв. Наслідками порушення процесу травлення для людини стають ожиріння, порушення обміну речовин, захворювання шлунково-кишкового тракту: печія, гастрит, виразкова хвороба та інш. Основним засобом захистити себе від цих захворювань стають методи профілактики, рекомендовані гастроентерологами і дієтологами. Серед них на перше місце висуваються: режим і раціон харчування; відмова від шкідливих звичок; фізична активність; боротьба зі стресовими станами; дотримання дієти тільки за призначенням лікаря.

У раціоні харчування рекомендується обмеження прийому жирних, смажених, копчених, гострих, солоних і маринованих страв, відмова від вживання алкоголю і газованих напоїв. Перевагу варто віддати стравам, які приготовані на пару, відвареній їжі, свіжим фруктам, зерновим продуктам. Таке харчування убезпечить людину від багатьох захворювань і страждань, а активний спосіб життя, помірне фізичне навантаження і відмова від шкідливих звичок допоможуть зробити життя повноцінним і яскравим.

Харчування людини повинно бути регулярним, різноманітним, повноцінним і збалансованим. Обирайте лише якісні та безпечні харчові продукти, із належними умовами їх транспортування, зберігання та приготування.

Не варто захоплюватися дієтами, що виключають з раціону харчування багато продуктів. Це порушує збалансованість харчування і призводить до негативних наслідків.

Для консультування та подальшого лікування необхідно звертатися до сімейного лікаря.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу