A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Енергодарської міської ради Запорізької області

Що робити, якщо вкусив кліщ

Дата: 26.05.2020 15:03
Кількість переглядів: 1175

Зустріти кліща можна не тільки в лісі, парку чи сквері, а й на будь-якому газоні. Найчастіше вони сидять у траві, на висоті 20–60 см, і лише зрідка потрапляють на невисокі кущові рослини.

Іксодові кліщі можуть переносити збудників небезпечних захворювань людини і тварин, зокрема, кліщового енцефаліту, бореліозу (хвороба Лайма), а також хвороби Міямото. Збудники потрапляють у наш організм під час присмоктування кліща.

Вирушаючи на природу, вибирайте одяг, який максимально закриває шкіру. Не завадить також капелюх – щоб прикрити голову і шию. При цьому одяг повинен бути світлих тонів, щоб кліщів ви помітили до того, як вони переповзуть на шкіру. На ноги натягніть довгі шкарпетки, щоб у них заправити штани.

Крім того, збираючись у ліс, прихопіть з собою липкий ролик для чищення. Періодично проводьте ним по руках і ногах, і уважно дивіться, що на ньому залишилося. Перед тим, як сісти в машину і поїхати додому, не забутьте  пройтися роликом по сидінням – там теж можуть бути комахи.

Для захисту використовуйте репелент — спеціальний засіб, що відлякує кліщів. Він може бути у вигляді аерозолю, мазі тощо. Дотримуйтеся інструкції з використання засобу. А також для боротьби з кліщами можна використовувати ефірні олії лаванди, лимона, евкаліпту, м’яти болотної.

Якщо ви виявили на своєму тілі кліща, то видаляти кліща треба терміново, скористайтеся пінцетом: захопіть паразита якомога ближче до шкіри – і впевненим, але не різким рухом потягніть наверх. Важливо не роздавити комаху і не розірвати, щоб хоботок не залишився в шкірі, хоча це не дуже небезпечно – він сам   відвалиться. Якщо під рукою немає пінцета, візьміть тонку нитку: акуратно зав’яжіть вузол під кліщем і також акуратно потягніть наверх. Місце укусу продезінфікуйте та зробіть холодний компрес на 10 хвилин. Також можна застосувати антигістамінні препарати та мазі, якщо на місті укусу з’явився набряк та почервоніння. 

Після видалення спостерігайте за місцем укусу кліща протягом місяця. Будь-які зміни, що з’являються, в особливості мігруюча еритема є приводом для обов’язкового звернення до свого лікаря по медичну допомогу. Він призначить лікування та дообстеження або скерує на консультацію до інфекціоніста. Лікувати хворобу повинен лікар.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу