A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Енергодарської міської ради Запорізької області

Рекомендації щодо грудного вигодовування дітей матерями з короновірусною хворобою COVID-19

Дата: 13.05.2020 17:02
Кількість переглядів: 405

Грудне вигодовування дітей матерями з СOVID-19

 

Грудне вигодовування захищає дитину від розвитку хвороб і смерті в пізньому неонатальному періоді, а також допомагає захистити її протягом усього дитинства. Воно є особливо ефективним проти виникнення інфекційних захворювань, оскільки зміцнює імунну систему шляхом безпосередньої передачі антитіла від матері.

На сьогоднішній день існують обмежені дані про клінічні прояви і пренатальні наслідки коронавірусної хвороби COVID-19 (далі – COVID-19), що розвинулася внаслідок зараження плода під час вагітності або новонародженого в післяпологовий період. У немовлят було підтверджено відносно невелику кількість випадків COVID-19 з легким перебігом захворювання.

Усі матері із підтвердженим діагнозом COVID-19 або у випадку з підозрою на це захворювання, з будь-якими симптомами, можуть годувати грудьми, якщо це дозволяє їхнє самопочуття. Проте, медичний працівник має надати рекомендації жінкам, які годують грудьми або практикують контакт «шкіра до шкіри».

Рекомендації для матерів

  1. Проводьте гігієнічну обробку рук. Ретельно мийте руки з милом і водою або обробляйте їх спиртовмісним антисептиком до та після контакту з дитиною.
  2. Регулярно очищайте та дезінфікуйте поверхні, до яких Ви доторкалися. Дезінфікувати слід виключно поверхні, з якими Ви часто контактували, приміром, дверні ручки, туалет, ванна кімната. Заборонено дезінфікувати поверхні ліжечка для немовляти, їх слід ретельно очищати мильним розчином. Також не треба проводити дезінфекцію поверхонь, до яких доторкується немовля (наприклад, підлога в кімнаті), оскільки існує великий ризик гострого отруєння дезінфекційними агентами. Якщо дитину необхідно помістити на поверхні, які попередньо були дезінфіковані (наприклад, ванна), їх слід ретельно промити водою або мильним розчином з водою.
  3. При важкому перебігу COVID-19 або інших ускладненнях, які заважають Вам доглядати за дитиною або не дозволяють продовжувати грудне вигодовування, слід провести зціджування грудного молока та забезпечити безпечне годування немовляти із дотриманням респіраторної гігієни та етикету кашлю.
  4. У разі, якщо Ви занадто погано себе почуваєте, щоб годувати грудьми або зціджувати грудне молоко, слід проконсультуватися з медичним працівником щодо можливості використання замінників грудного молока  або донорського молока з подальшим відновленням грудного вигодування після перерви.
  5. Якщо матері зціджують грудне молоко в лікарні, слід використовувати спеціально призначений для цього молоковідсмоктувач. Дотримуватися рекомендацій щодо миття молоковідсмоктувача після кожного використання.
  6. Передбачити можливість попросити здорову особу годувати дитину. Жінкам, які годують дітей сумішшю або зцідженим молоком із пляшечки, потрібно суворо дотримуватися рекомендацій щодо стерилізації пляшечок.

Матерям та немовлятам дозволено спільне перебування разом та фізичний контакт «шкіра до шкіри», особливо – безпосередньо після народження під час налагодження грудного вигодовування, незалежно від того, мати чи дитина з підозрою, ймовірним або підтвердженим випадком COVID-19.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу