A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Енергодарської міської ради Запорізької області

ВСЕ, ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО ВАКЦИНАЦІЮ

Дата: 22.04.2020 13:09
Кількість переглядів: 413

Із 21 до 26 квітня проходить Європейський тиждень імунізації. З ініціативи ВООЗ, в Україні цей тиждень проходить щорічно із 2006 року. Його мета — підвищити рівень вакцинування завдяки тому, що люди більше знатимуть і розумітимуть процеси, пов’язані із імунізацією.

Ми зібрали для вас відповіді на найважливіші запитання щодо вакцинації.

Що таке вакцинація?

Вакцинація — це простий, безпечний та дієвий спосіб захисту людей від інфекційних захворювань, до того моменту, як вони почнуть із ними контактувати.

Імунна система реагує на введену вакцину і виробляє імунітет проти інфекції. Таким чином формується захист проти хвороби. Вакцинація захищає від інфекцій, які можуть призвести до ускладнень, інвалідності і смерті. 

Чому потрібно вакцинуватися?

Щоб захистити себе та тих, хто навколо нас. Не всі можуть бути вакциновані, зокрема ті, хто серйозно хворий. Вони залежні від того, хто щеплений.

Що таке Національний календар щеплень?

В різних країнах до Національного календаря щеплень включені різноманітні інфекційні хвороби, для запобігання яких імунізують. 

Перелік цих хвороб залежить від актуальності інфекції, небезпеки для здоров’я населення, епідемічної ситуації, рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я, економічного благополуччя країни. 

Вакцинацію в Україні проводять згідно із Національним календарем щеплень, який розроблено з урахуванням міжнародного досвіду, і, за умови його дотримання, є найоптимальнішим для забезпечення повноцінного імунітету. 

В нашій країні безкоштовно можна вакцинуватися проти десяти інфекційних захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, правцю, кашлюку, кору, паротиту, краснухи, вірусного гепатиту В, гемофільної інфекції. 

У якому віці найкраще імунізуватися?

Вакцини забезпечують захист у будь-якому віці, тож обмежень щодо віку не має. Своєчасна і повна вакцинація захищає вас і оточуючих від серйозних і потенційно смертельних захворювань. 

Для створення належного імунітету, щеплення необхідно починати робити вже з народження дитини, ще до того, як вона почне активно контактувати з іншими.

Як слід підготуватися до вакцинації?

Профілактичні вакцинації проводять у пунктах щеплень (постійних або тимчасових). Як правило, такі пункти функціонують при закладах охорони здоров’я усіх форм власності, що мають відповідну ліцензію. 

В окремих випадках, вакцинувати можуть у тимчасових пунктах щеплень при закладах освіти, підприємствах, організаціях тощо. 

Щоб вакцинуватися, необхідно звернутися до лікаря. Він огляне вас і пояснить все, що цікавить, зокрема:

  • можливі прояви організму на щеплення;
  • випадків, коли слід звернутися до лікаря тощо. 

Також лікар повідомить, коли потрібно робити наступне щеплення. У випаду, коли вакцинують поза Календарем щеплень, буде підібрано оптимальну схему імунізації.  

Перед вакцинацією необхідно заповнити форму «Інформована згода та оцінка стану здоров’я особи або дитини одним з батьків, законним представником дитини на проведення щеплення або туберкулінодіагностики», яка затверджена Міністерством охорони здоров’я України і використовується по всій території країни.  

У пунктах щеплень для вакцинації задіяні лише ті медичні працівники, які пройшли спеціальну щорічну підготовку та володіють правилами організації і технікою проведення щеплень, а також навичками надання невідкладної допомоги.

Які є протипоказання для імунізації?

Протипоказання до вакцинації для кожного визначається індивідуально. Рішення приймає лікар, виходячи з Переліку медичних протипоказань, який оновили відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я. 

Як працює вакцинація на глобальному рівні?

За оцінкою ВООЗ, щороку завдяки щепленням, у світі вдається зберегти від двох до трьох мільйонів дитячих життів. Завдяки вакцинації людство перемогло натуральну віспу. Захворюваність на поліомієліт знизилася на 99%. Щорічно понад 750 тисяч дітей уникають інвалідності. Знизився рівень захворюваності на правець, дифтерію, кашлюк, і краснуху. Смертність від кору знизилася на 75%. Щорічна смертність новонароджених від правця знизилася у понад 13 разів.

Як часто вносять зміни у Національні календарі щеплень?

Національні календарі щеплень переглядають кожні 2-3 роки або за потреби. Найчастіше зміни стосуються схем введення, кількості доз, появи на ринку нових сучасних вакцин. Востаннє в  Україні Календар щеплень було змінено у  2018 році. Зміни до цього нормативного документу розробляє Національна технічна групи з питань імунопрофілактики. 

Чому батькам варто не боятися імунізувати дітей? 

Дітям набагато безпечніше вакцинуватися, ніж залишитися без захисту. Вакцини від інфекційних хвороб, які внесені до Національного календаря щеплень, закуповує за державний кошт Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ). Ця міжнародна організація закуповує вакцини для понад 100 країн світу. Якість всіх вакцин підтверджена Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Хоча рівні охоплення щепленнями за останні роки покращилися, проте вони залишаються недостатніми для формування колективного імунітету. Протягом останніх двох років найвищі показники охоплення серед комбінованої вакцини КПК (проти кору, паротиту, краснухи), найнижчі – проти вірусного гепатиту В та гемофільної інфекції. 

Так, протягом 2018-го року проти кору, паротиту, краснухи вакциновано першою дозою 370 тисяч дітей, другою – 375 тисяч дітей та 44 тисячі дорослих. Протягом 2019 року  отримали першу дозу  468 тисяч дітей, другу дозу – 615 тисяч дітей та 370 тисяч дорослих.

Якщо людина у дорослому віці хоче вакцинуватися від кору та краснухи, але не знає, чи щеплювали її у дитинстві, як це перевірити? 

Якщо в дитинстві отримано дві дози вакцини проти кору, паротиту, краснухи то, найпевніше, імунітет сформувався на все життя. Якщо відсутні дані про імунізацію або ніколи не вакцинувались, необхідно перевірити наявність імунітету до цих хвороб за допомогою лабораторних аналізів (на наявність специфічних антитіл IgG). 

Чому жінкам, які планують вагітність, так важливо вакцинуватися від кору та краснухи?

Віруси кору та краснухи здатні долати плацентарний бар’єр і проникати до плоду, який тільки розвивається. Під час зараження вагітної жінки на ранніх термінах вагітності кором або краснухою, у неї може статися викидень. У другому і третьому триместрі вагітності існує високий ризик народження дитини із синдромом вродженої краснухи (вроджені пороки серця, катаракта, сліпота, глухота, розумова відсталість, ураження інших органів).

Імунізуватися від кору та краснухи жінкам потрібно перед плануванням вагітності.

За даними Центру по боротьбі з інфекціями США, вагітним жінкам не слід вводити «живі» вакцини, до яких відноситься вакцина КПК (кір, паротит, краснуха).

Вагітним жінкам можна вакцинуватися від дифтерії, правцю та кашлюку протягом другого або третього триместру. Також із наближенням сезону грипу, провести щеплення інактивоваваною вакциною проти грипу. Ідеальним варіантом для всіх, хто планує вагітність – провести необхідні щеплення заздалегідь.

Рекомендовано заздалегідь вакцинуватися найближчому оточенню майбутньої дитини, тому що ризик заразитися у новонародженого найбільший. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу