A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Енергодарської міської ради Запорізької області

21 березня - Міжнародний день людини з синдромом Дауна

Дата: 20.03.2020 10:45
Кількість переглядів: 434

День і місяць для цієї події було обрано не випадково — вони символічно відображають природу виникнення патології. 

Березень обраний тому, що синдром Дауна являє собою трисомії (березень — третій місяць року) по 21 хромосомі (тому і 21 березня).

Синдром Дауна вперше описав у 1866 році британський лікар Джон Ленгдон Даун. Майже сто років тому, у 1959 році французький вчений Жером Лежен обґрунтував генетичне походження цього синдрому.

Синдром Дауна — захворювання, що виникає в результаті генетичної аномалії, при якій в організмі людини з'являється додаткова хромосома (замість двох хромосом 21 присутній три); в результаті загальна кількість хромосом стає рівним 47, тоді як в нормі вона має дорівнювати 46. 

Синдром Дауна поширений в усіх регіонах світу і не залежить від якості життя і стану здоров'я батьків. Причини виникнення синдрому Дауна до кінця не вивчені. Одним з виявлених факторів, який збільшує ризик розвитку аномалії, є вік матері. Ризик розвитку синдрому Дауна при вагітності збільшується у жінок старше 35 років, однак за рахунок більш високих коефіцієнтів народжуваності у молодих жінок, 80% дітей із синдромом Дауна народжуються у жінок молодше 35 років.

Пацієнти з синдромом Дауна навчаються і при застосуванні відповідних методик можуть розвиватися в інтелектуальному плані. Народжені з синдромом Дауна діти можуть навчитися не тільки самообслуговуванню, але і читати, рахувати й писати, доступні їм і спеціальні знання. 

Батьки дітей з синдромом Дауна змушені щодня боротися за гідне існування і майбутнє своїх дітей, долаючи величезний опір і нерозуміння з боку суспільства. Міжнародний день людини з синдромом Дауна ставить перед собою мету привернути увагу суспільства до проблем людей з обмеженими здібностями, адже вони трохи відрізняються від звичайних людей в плані інтелекту і багато хто з них страждають від вроджених вад серця, але своєю добротою, щирістю і безпосередністю компенсують все те , в чому вони відрізняються від звичайних людей, а часто і перевершують їх.

Свою інтелектуальну відсталість люди з синдромом Дауна компенсують своєю приголомшливою душевністю, відкритістю і наївністю. Вони дуже добродушні, життєрадісні і позитивні люди, самі охоче прагнуть до спілкування. Чим більше вони спілкуються зі звичайними однолітками в дитячих садах або школах, на майданчиках і в спортивних секціях, тим менш помітно відставання в розвитку, краще психічний і фізичний розвиток таких дітей.

Діти з синдромом Дауна обдаровані не менш, ніж звичайні діти. Багато хто має художній талант, музичні (в тому числі танцювальні та співочі) і артистичні здібності, схильні до поезії, успішні в спорті. Тривалість життя людей із синдромом Дауна в останні роки різко зросла і становить близько 60 років (у 1983 році — 25 років).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу