A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Енергодарської міської ради Запорізької області

Сьогодні – Всесвітній день нирки

Дата: 12.03.2020 14:01
Кількість переглядів: 422

Цей день відзначається з 2006 року кожного другого четверга березня.

В Україні заходи кампанії вперше відбулися в березні 2008 р. за ініціативи Української асоціації нефрологів. 

Міжнародні утворення, Федерація ниркових фондів і Всесвітнє нефрологічне суспільство, заснували дату з метою привернення уваги до проблем ниркових хвороб. Цей парний орган неймовірно працездатний і в змозі виконувати свої функції, вже будучи грунтовно ураженим. До моменту, коли людина помічає занепокоєння з приводу нирок, їх природні фільтри можуть бути зношені до 90% і в деяких випадках медики вже не в силах допомогти хворому.

Щоденні правила профілактики, які допоможуть зберегти здоров’я нирок.

Фізичні навантаження допомагають нормалізувати артеріальний тиск, покращити мікроциркуляцію крові в нирках і зменшити ризик розвитку хронічних хвороб нирок. Норма фізичної активності завжди є індивідуальною.

Дотримуйтеся правил здорового харчування та підтримуйте вагу в нормі.

Пийте достатньо води, щоб нирки залишалися здоровими. Рідина використовується нирками як розчинник для накопичених в тканинах продуктів розпаду і формування сечі. Пити треба регулярно, рівними порціями впродовж всього дня, орієнтуючись на відчуття спраги. Соки, солодкі газовані, соковмісні напої варто суттєво обмежити. Безпечної для здоров’я дози алкоголю не існує.

Не куріть. Куріння є однією із причин зменшення кровопостачання  нирки, що призводить до погіршення функції органу та  підвищує ризик раку нирок. Пасивні курці також потрапляють в зону ризику. Набряк гомілок, постійна втома, порушення концентрації, уваги, втрата апетиту, поява крові та піни у сечі – це симптоми, які найчастіше проявляються, коли хвороба нирок переходить у важку форму. Раннє виявлення ниркової недостатності дозволяє розпочати лікування до того, як почнуть розвиватися незворотні наслідки та ускладнення.

Контролюйте артеріальний тиск, який  є однією із найпоширеніших причин розвитку захворювань нирок. Коли високий тиск виникає на фоні інших факторів ризику , то можуть з’явитися серйозні порушення функцій нирок.

Зараз досягнення в медицині дозволяють виліковувати більшість хвороб нирок прогресивними методами і без заковтування каменів. Необхідно лише вести здоровий активний спосіб життя, систематично проходити обстеження, залучати до цього процесу рідних і близьких, переконуючи їх у потрібності диспансеризації. Навіть якщо нічого не турбує, не болить і не дає про себе знати. Всесвітній день нирки щорічно нагадує про це.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу