A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Енергодарської міської ради Запорізької області

ВІЛ/СНІД

Дата: 09.01.2020 13:44
Кількість переглядів: 511

Понад 40% людей із ВІЛ в Україні не знають про свій статус

    У світі з ВІЛ-інфекцією живе близько 40 мільйонів людей. Щодня реєструється більше 20 000 нових випадків інфікування. Померло від ВІЛ більше 20 мільйонів людей. З 2019 року АРТ отримують 23,3 мільйона людей з ВІЛ. Завдяки АРТ врятовано 13,1 мільйонів людських життів.

   Протягом 2019 року в Україні щодня реєстрували 50 випадків ВІЛ-інфекції, 24 захворювання на СНІД, 9 випадків смерті від хвороб, зумовлених СНІДом.

    Запорізька область займає 11 місце по кількості ВІЛ-інфікованих мешканців.

    Енергодар відноситься до міст з найвищою поширеністю ВІЛ-інфекції в Запорізькому регіоні.

 

За даними лікаря кабінету «Довіра» Алли Луценко на 01.01.2020

    На обліку з ВІЛ-інфекцією знаходиться 181 дорослих, 4 дітей, з них в стадії СНІД - 71 пацієнт. АРТ приймають 147 пацієнтів. Протягом 2019 року взято на облік 23 пацієнта, вперше виявлено ВІЧ у 15 осіб, з них - 2 вагітних, в стадії СНІД – 7 пацієнтів, призначена АРТ 13 особам. Померло за 2019 рік 15 пацієнтів, від СНІДу – 3 особи.

   ВІЛ-інфекція – це хронічне інфекційне захворювання, що розвивається внаслідок інфікування вірусом імунодефіциту людини, вражає імунну систему. Імунна система припиняє захищати організм від вірусів та бактерій. СНІД – синдром набутого імунодефіциту – розвивається на пізніх стадіях ВІЛ-інфекції з проявами тяжких захворювань.

 

Які симптоми ВІЛ-інфекції?

     ВІЛ-інфекція може не проявлятися багато років. Симптоми виникають при прогресуванні хвороби:

*лихоманка;

*діарея;

*підвищена втомлюваність;

*безпідставна втрата ваги;

*збільшення лімфатичних вузлів

   Щоб протестуватися, зверніться до свого сімейного лікаря. Для тесту потрібні капля крові та 15 хвилин часу.

  Чутливість сучасних експрес-тестів становить 99%, тестування швидке, безболісне, безоплатне, проводиться в кабінеті кожного лікаря в КНП «МЦПМСД» міста Енергодар.

    Тестування на ВІЛ включене до обов’язкового пакета досліджень, гарантованого державою, на рівні сімейного лікаря.

 

Кому, коли та як часто рекомендовано тестування на ВІЛ?

   За ризикованої поведінки (статеві стосунки без використання бар’єрної/захисної контрацепції (презервативи), спільні голки та шприци) – необхідно тестуватися кожні 3 місяці.

   Дискордантним парам (коли один із постійних статевих партнерів має позитивний ВІЛ-статус - тестуватися кожні 3 місяці.

   За наявності ознак ВІЛ-індикаторних захворювань (повторні герпетичні та бактеріальні інфекції, тривала діарея, немотивована втрата ваги, кандидоз ротової порожнини, оперізувальний лишай, туберкульоз) – потрібне одноразове тестування.

     Після переливання крові та її компонентів - тестуватися через 3 та 6 місяців.

   Важливо! Якщо Ви вже знаєте про свій ВІЛ- позитивний статус, скористайтеся Вашим правом розповісти про це близькому оточенню – насамперед Вашим партнерам. Пам’ятайте: у них також є право бути здоровими та мати доступ до лікування і тестування.

 

Що означає, якщо у Вас виявили ВІЛ?

    ВІЛ-інфекція – це не вирок, а хронічне захворювання, яке можна контролювати за допомогою вчасного прийому препаратів антиретровірусної терапії (АРТ). Вчасний та систематичний прийом АРТ покращує якість і тривалість життя. Лікування від ВІЛ безкоштовне, ефективне та доступне для кожного. Сучасні препарати комбіновані та добре переносяться. Прийом АРТ зменшує ризик передавання вірусу іншим людям бо пригнічує вірус в організмі. Завдяки АРТ людина зберігає своє здоров’я та здоров’я своїх близьких.

 

Як запобігти зараженню ВІЛ?

Завжди використовуйте презервативи.

Використовуйте засоби доконтактної профілактики – це прийом антиретровірусних препаратів для зниження ризику інфікування ВІЛ.

Використовуйте лише одноразові шприци та голки.

    Обізнаність населення вкрай важлива для зупинення поширення ВІЛ та раннього виявлення людей, які живуть з ВІЛ, покращення якості їх життя.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу