A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Енергодарської міської ради Запорізької області

Анемія у дітей раннього віку

Дата: 02.01.2020 08:23
Кількість переглядів: 35064

    За насичення організму киснем відповідають червоні кров'яні тільця - еритроцити. Червоний колір їм додає гемоглобін, а за синтез гемоглобіну в організмі відповідає залізо. Брак заліза у дітей викликає залізодефіцитну анемію. Причиною анемії може бути також дефіцит міді, фолієвої кислоти, вітаміну В12.

    Звичайно концентрація гемоглобіну в крові дітей падає у віці від трьох до шести місяців. У недоношеної дитини анемія може спостерігатися вже в перші тижні життя

Розрізняють такі види анемій:

  • анемії, що виникли внаслідок неефективного вироблення еритроцитів кістковим мозком;

  • дефіцитні анемії (вітамінодефіцитні, залізодефіцитні, мідьдефіцітні, білководефіцітні, таласемія та ін);

  • постгеморагічні анемії у зв'язку з великою втратою крові;

  • спадкові та набуті гемолітичні анемії, пов'язані з надмірним руйнуванням еритроцитів;

  • анемії змішаного походження при гострих інфекціях, пухлинах, опіках, лейкозах і т.д.

    У дітей найчастіше зустрічається залізодефіцитна анемія, але нерідкі і анемії гемолітичні.

 

Симптоми

    Часто анемії не вдається виявити відразу. Особливо це важко зробити у дитини грудного віку. Якщо у малюка бліда, суха шкіра, з'являються тріщини в куточках рота, спостерігаються стоматит, запор або пронос, порушується травний процес, дитина мало рухається, швидко стомлюється, стає плаксивою - то є привід насторожитися.

    У дітей старшого віку залізодефіцитна анемія може викликати відставання у психічному та розумовому розвитку. Можуть спостерігатися болі в м'язах, запаморочення, енурез, зниження тонусу серцевого м'яза, підвищена сонливість або, навпаки, безсоння, тахікардія.

 

Лікування

    Лікування залізодефіцитної анемії у дітей полягає у вживанні залізовмісних вітамінів і препаратів. Відзначено, що у дитини, яка знаходиться на грудному вигодовуванні, анемії виникають рідко. Мама повинна подбати про власне здоров'я, режим харчуванні, щоб зберегти лактацію як можна довше. Залізо, що міститься в материнському молоці, найкращим чином засвоюється малюком. Якщо дитина перебуває на штучному вигодовуванні, необхідно давати йому суміші з високим вмістом заліза. Також мама повинна дотримуватися графіка введення прикорму.

    Лікування анемії у дітей старшого віку також полягає в прийомі залізовмісних препаратів, які призначить лікар. Дитині необхідно забезпечити гарне різноманітне харчування, прогулянки на свіжому повітрі.

    Не варто займатися самолікуванням. Дотримуйтесь вказівок і рекомендацій лікаря.

 

Профілактика

    Профілактика анемії у дітей починається ще під час вагітності мами і полягає в дотриманні жінкою всіх рекомендацій лікаря щодо харчування та способу життя. Грудне вигодовування також є гарантом правильного розвитку дитини. Профілактика включає в себе повноцінне харчування, фізичну активність, прогулянки на свіжому повітрі, уважне ставлення батьків до здоров'я дитини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу