A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Енергодарської міської ради Запорізької області

Кір

Дата: 18.12.2019 09:31
Кількість переглядів: 301

     В Україні триває спалах кору, головна причина якого — низьке охоплення щепленнями. З 2016-го року менше половини українських дітей отримали щеплення від кору за графіком. В м. Енергодар в 2019 році щеплено: дітей старше 12 місяців - 187, що складає 35,7% від запланованого; дітей 6 років щеплених від кору - 359, що складає 62,3% від запланованого; дітей 7 і старше років щеплених від кору - 127, що складає 26,9% від запланованого, дорослих щеплено 911пацієнтів. З 15.08.2019 в м.Енергодар плануються додаткові посилені заходи по щепленню дітей міста від корі.

Кір — одне з найбільш заразних захворювань, відомих у світі

     9 з 10 неімунізованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені. В м.Енергодар за 6 місяців 2019 року захворіло на кір 30 дорослих та 22 дитини.

     Кір – одна з головних причин дитячої смертності в світі. За даними ВООЗ, щороку у світі 30—40 мільйонів дітей хворіють на кір, понад 800 тисяч помирають від самої інфекції та її ускладнень. Це означає 314 смертей на день, 13 смертей щогодини.

 

Кір має серйозні ускладнення

     Захворювання може призвести до пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку — енцефаліту, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті. З 1000 людей, які заразилися кором, 1 помирає, 1 захворіває на енцефаліт, а 50 отримують тяжкі ускладнення, від яких страждають усе життя. Водночас випадки складних реакцій на вакцину трапляються з меншою імовірністю, ніж один раз на мільйон.

     Щеплення проти кору проводять уже понад 50 років, і за ці роки вакцини зарекомендували себе як безпечний та ефективний спосіб профілактики. Саме завдяки вакцинації вдалося знизити захворюваність на кір у десятки разів. Тільки з 2000 по 2016 роки смертність від кору знизилася на 79%, а це означає, що вакцини зберегли 20,3 мільйона дитячих життів у всьому світі.

2 дози вакцини захищають від кору

    Згідно з календарем в Україні, в 12 місяців проводять перше щеплення від кору, а в 6 років — планову ревакцинацію. Ці дві дози вакцини забезпечують захист організму від кору.

     Вакцина проти кору входить до складу комбінованої трикомпонентної вакцини КПК (для профілактики кору, епідемічного паротиту, краснухи). Вакцини КПК містять живі штучно ослаблені віруси кору, паротиту і краснухи. Наразі в кабінеті для щеплень КНП «МЦПМСД» в достатній кількості є КПК Пріорикс™/Priorix™ — препарат, вироблений компанією GlaxoSmithKline Biologicals s.a (Бельгія) та М-М-Р ІІ вакцина проти кору, паротиту та краснухи вірусна, жива — препарат, вироблений компанією Мерк Шарп і Доум Корп., США. Пріорикс та М-М-Р ІІ — безпечні, ефективні та якісні вакцини, прекваліфіковані ВООЗ.

     Захист від кору потрібний, якщо:

  • Дитині виповнилося 12 місяців: не зволікайте із плановим щепленням КПК.

  • Дитина старша від 1 року і ви пропустили перше щеплення — негайно надолужте його, звернувшись до вашого медичного закладу.

  • Дитині 6 років — це час іти на планову ревакцинацію КПК.

  • Ви пропустили планову ревакцинацію в 6 років. У цьому випадку зверніться до медичного закладу, адже тільки дві дози вакцини забезпечують повний захист.

  • Дитині 6 та більше років і вона не має жодного щеплення КПК. У такому разі потрібно зробити два щеплення з інтервалом не менше одного місяця.

  • Ви не пам’ятаєте, чи робили дитині щеплення КПК, і не маєте документальних підтверджень. У цьому випадку дитину також потрібно вакцинувати.

  • Підлітки, а також дорослі, що не хворіли на кір, не отримували щеплень від кору. Їм також потрібна вакцинація від кору

 

Якщо дитина контактувала з хворим на кір

     У разі контакту з хорим на кір негайно зверніться до лікаря. Якщо дитина контактувала з хворим на кір, вона має отримати вакцинацію проти кору протягом перших 72 годин. У деяких випадках також показана екстрена профілактика шляхом введення імуноглобуліну.

     Дітям, які мають хронічні захворювання, вакцина необхідна

     Існує міф, що наявність у дитини бронхіальної астми, цукрового діабету чи інших хронічних захворювань є протипоказанням до вакцинації. Проте насправді такі малюки потребують щеплення в першу чергу, адже ризик зараження кором і розвитку серйозних ускладнень після хвороби для них значно вищий.

 

     Варто пам’ятати, що вакцинація є законним правом кожного з нас на захист від кору — захворювання, яке може призвести до ускладнень або смерті. А ще вакцинація — це наш обов’язок: перед нашими дітьми, рідними, громадою і всіма людьми, що мешкають у нашому місті та нашій країні. Разом ми захистимо Україну від кору


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу